Сільське господарство в Ізраїлі являє собою високорозвинену галузь народного господарства та економіки країни в цілому. Ізраїль є великим експортером продуктів і світовим лідером в області сільськогосподарських технологій незважаючи на те, що країна має далеко не оптимальні географічні умови для ведення сільського господарства. 

Через посушливий клімат в сільському господарстві Ізраїлю використовується тільки 20% земель – близько 450 тисяч гектарів. Але особливо вражаючих успіхів ізраїльські фермери досягли в молочному тваринництві. Свого часу ізраїльтяни добилися підвищення надоїв до 10000 літрів в рік за рахунок технологій контролю над станом і поведінкою тварин. Однак і цього їм здалося замало. Відносно недавно ізраїльські тваринники знайшли спосіб збільшення надоїв. Добитися подібних результатів вдалося за рахунок обливання корів холодною водою. Справа в тому, що дана процедура допомагає поліпшити самопочуття тварин, що в свою чергу відображається на їх апетиті і надоях.

За словами ізраїльських фахівців у молочному скотарстві таке обливання дозволило збільшити надої на 2500 літрів на рік. Сьогодні в Ізраїлі самий високий в світі рівень надоїв молока від однієї корови  – в середньому 12,5 тонн на рік. Наприклад, в Німеччині цей показник становить близько 8,5-9 тонн в рік, в США близько 10 тонн на рік, в ЄС отримали 6,9 тонн, у Китаї – 2 тонн, у Російській Федерації – 3,6 тонни, а в Україні – близько 4,6-5,4 тонни на рік.

Якщо охарактеризувати ізраїльське тваринництво одним словом, це буде “раціональність”. Перед фермерами не стоїть завдання отримати якомога більше молока – вони прагнуть зробити процес виробництва продукції максимально ефективним і поставляти на молокозаводи сировину відповідної якості.

Поголів’я худоби в країні чітко контролюється (на фермах утримується близько 125 тисяч корів), а віддавати молоко на переробку можна тільки за квотами. Таким чином держава регулює стабільність закупівельних цін на молоко, що становить 0,58 долара за літр.

З раціональністю ізраїльських ферм тісно пов’язане і поняття технологічності. На стандартній ізраїльської фермі організовано безприв’язне утримання тварин. Через певний проміжок часу для корів застосовують душ, після чого вмикають вентиляцію для обсихання худоби. Охолоджуючий душ для лактуючих корів в умовах спекотного клімату – обов’язковий елемент технології виробництва молока. Спеціальні програми займаються управлінням стада, аналізують параметри надою, складають оптимальний раціон годування і контролюють здоров’я тварин.

Генетика

Співробітники провідної ізраїльської компанії зі штучного осіменіння та розведення молочних корів “SION” – щорічно запліднюють понад 450 тисяч тварин, або 95% всіх молочних корів в Ізраїлі. Вчені компанії працюють над поліпшенням голштинської ізраїльської породи, яка відрізняється продуктивністю, довголіттям, стійкістю і плодовитістю.

Племінна книга (Herd Book)

Селекційна робота неможлива без зворотного зв’язку. Спеціальні чіпи і датчики збирають великі дані про кожну корову: скільки і чого вона з’їла за день, як дихала, скільки пройшла, скільки дала молока. Інформація про кожну тварину збирається і систематизується у вигляді племінної книги, яка доступна для фермерів, переробників і всіх державних органів, які регулюють тваринницьку галузь.

Ветеринарні послуги високого рівня

30 років тому за рішенням влади країни була створена загальна для всіх сільгоспвиробників система ветеринарного обслуговування – Hachaklait. До цієї організації входять близько 100 висококваліфікованих ветеринарних лікарів. Їхні послуги можуть дозволити собі навіть невеликі фермери, які укладають з Hahakalit довгострокові контракти і обслуговуються або по страховці, або по передоплаті.

Hahaklait сьогодні обслуговує 900 молочних ферм із загальним поголів’ям в 90 000 дійних корів – це більше 80% поголів’я молочної худоби в Ізраїлі. Крім молочного тваринництва, організація надає ветеринарні послуги відгодівельним майданчикам ВРХ, овечим і козячим фермам, а також власникам коней.

Система годування без пасовищ

Через брак земель в країні більшість фермерів не можуть самі вирощувати корми для тварин. Як правило, їх власники – фермерські кооперативи. Ця ситуація призвела до необхідності створення системи кормових центрів. Кожен з таких центрів обслуговує сільгоспвиробників в радіусі 100-150 кілометрів, щодня доставляючи необхідну кількість кормів на кожну ферму.

Центри одночасно є місцем зберігання кормів та управлінською структурою зі своїми фахівцями, які займаються агрономічними питаннями, складанням раціонів для різних груп тварин, а також логістикою. Система кормових центрів дозволяє забезпечувати фермерів ефективними кормами і економити 30% на їх покупку.

Контроль і управління

Датчики, чіпи, системи управління і відеоспостереження дають максимально повну картину того, що відбувається на фермі. Ця інформація допомагає в профілактиці хвороб (наприклад, маститів і захворювань копит), дозволяє оперативно скоригувати харчування тварин.

Система відпрацьована до дрібниць: ветеринар може через смс-повідомлення дізнатися про проблему конкретної корівки або про падіння її показників і прийти до висновку, що група корів знаходиться в стресі через нічний гавкіт собаки.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.