Компанія «Дедденс Агро» практично однією з перших в Україні почала виробляти органічний сертифікований цукор. У селі Русивелі Гощанського району Рівненської області «Дедденс Агро» працює уже майже 10 років. Заступник директора з виробництва Леонід Ільчишин розповідає, що тут досить непогані умови для ведення аграрного бізнесу: сприятливі кліматичні умови та родючі грунти. Щоправда, до екологічного виробництва підприємство прийшло не одразу. Органічне землеробство практикують близько п’яти років.

Нині на полях цієї агрофірми вирощують чимало різних культур: полуниця, малина, зернові, сочевиця, соя, огірки, соняшник, томати, спаржа, щавель, олійні культури, органічний цукровий буряк. Попри конкуренцію, аграрії збільшують площі посівів. Щоправда, аби продукція була екологічно чистою, «новим» полям дають відпочити два роки, саме стільки триває перехідний період.

Три роки тому русивельські аграрії першими в Україні почали виготовляти сертифікований органічний цукор із власної сировини. Переробку органічних цукрових буряків здійснили на Гнідавському цукровому заводі.

«В Європейському Союзі продукти екологічного землеробства користуються неабиякою популярністю, і попит на них зростає. Ми експортуємо туди 90% своєї продукції. Щоправда, останнім часом посилено працюємо над внутрішнім ринком. Ми повинні дбати про здоров’я українців, тому хочемо щоб у садочках, лікарнях та школах люди споживали тільки органічні продукти», – додає Леонід Ільчишин.

Аграрії не використовують на полях жодних мінеральних добрив, пестицидів та інших хімічних сполук. Зауважують, що органічний обробіток полів потребує більше людської уваги, проте вирощена в такий спосіб продукція є «здоровішою». До того ж це позитивно впливає на стан грунтів та довкілля в цілому.

«Поля підживлюємо «БіоАктивом» – це екологічно чисте органічне добриво на основі пташиного посліду та ставкового органічного торфу. Добриво не дешеве, проте вартує того. Воно збагачує грунт поживними речовинами, що позитивно відображається на врожаї. Шкідників на полях також майже немає. До появи паразитів призводить саме використання мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Також розповсюдженню шкідників сприяє порушення сівозміни», – каже аграрій.

Маючи реальний досвід органічного вирощування сільгоспкультур, «Дедденс Агро» ділиться знаннями та напрацюваннями з іншими господарствами. Щороку підприємство проводить «День органічного поля», на який з’їжджаються аграрії зі всієї країни.

Оскільки органічне господарювання набирає обертів, підтримувати його взялися й на державному рівні. На Рівненщині, приміром, прийняли обласну програму, яка спрямована на здешевлення сертифікації сільськогосподарської продукції.

«Зараз у Рівненській області працюють вісім господарств, що займаються виробництвом органічної продукції. У минулому році фінансову підтримку отримали шість виробників, серед яких і «Дедденс Агро». У 2019 році на програму підітримки агровиробників з обласного бюджету виділили 120 тис. гривень», – повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської обласної державної адміністрації Н.Переходько.

Повідомляє Agronews

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.