Річкові раки – дуже цінні безхребетні тварини, які постійно користуються великим попитом. Однак, природні популяції їх щорічно зменшуються, чому сприяють браконьєрство та часті інфекційні захворювання. В останні роки велика увага приділяється розведенню раків в штучних водоймах. Особливо заслуговує на увагу досвід з розведення раків в Туреччині та країнах Прибалтики.

Раки можуть мешкати в будь-яких прісних водоймах, річках, озерах, лиманах, водосховищах та ставках. Вони люблять чисті, не забруднені хімічними, побутовими або промисловими відходами природні водойми, глибина яких зазвичай 2-5 м. Ідеальне середовище для проживання раків – берегова лінія водойми з затоками, де добре розвивається водна рослинність. Раки люблять досить щільне дно (піщане, глинисте) з присутністю вапняних порід, каменів, а також водойми з підвищеною мінералізацією води. Грунт берега і дно водойми повинні бути такими, щоб ракам зручно було будувати нори, хоча вони можуть жити і під камінням, корінням та пнями. Найчастіше раки будують нори на стрімких тінистих берегах, де мало сонця. Взимку вони розташовані на більшій глибині, а влітку – на меншій. 

Розмноження

Раки – роздільностатеві тварини. Самці раків досягають статевої зрілості на третій рік життя, а самки – тільки – на четвертий. Як правило, раки-самці в 2-3 рази більші за самок. Ікру самки відкладають вночі, в тиші, протягом 2-3 годин. Плодючість самок залежить від їх розміру, фізіологічного стану, пори року та інших факторів. На ніжках у них може перебувати 110-480 ікринок. Завдяки рухам ходильних і черевних ніжок ікринки постійно омиваються свіжою водою. У період виношування ікри самки дуже обережні, ховаються в норах і виходять з них тільки в пошуках – їжі. Зародки в ікрі розвиваються протягом 7-8 тижнів. Рачки (личинки) вилазять з ікри найчастіше в третій декаді травня. Після виходу з ікри вони 5-8 днів харчуються тільки за рахунок запасів жовтка, який розташований під їх спинним панциром. До десятого дня відбувається перша линька, після якої личинки стають схожими на дорослих раків. Харчуються рачки самостійно, але при несприятливих умовах ховаються під черевце матері. На 12-13 день відбувається друга линька, після якої личинки стають повністю самостійними. У період линьки рачки знаходяться в укритті.

Перші 1-1,5 місяці життя рачки особливо схильні до хвороб, їх можуть з`їсти риби або  водоплавна птиця. У пошуках їжі вони мігрують, харчуючись в основному безхребетними (хробаками, молюсками, комахами і їх личинками). Оптимальна температура навколишнього середовища для повноцінного харчування дорослих раків 17-21 ° С, личинок – 18-23 ° С. Незважаючи на дбайливий догляд самок за своїм потомством раки можуть поїдати один одного. Це явище обумовлене груповим способом життя тварин, частими линьками, неоднаковим ростом. Великі особини поїдають більш дрібних.

Для того, щоб уникнути поїдання раками своїх родичів, необхідно додавати час від часу підгодівлю, використовуючи для цього дощових черв`яків. Для розведення раків можна використовувати спеціалізовані, фермерські, а також невеликі приватні та присадибні ділянки на яких є водойми.

Умови розведення раків

Існує два типи господарств з розведення раків: ставкові і заводські. Економічно найбільш вигідними вважаються перші. Початківцям раководам доцільно, для початку, вирощувати молодняк, реалізація якого при постійному ринку збуту може дати значний прибуток. При розведенні раків важливе значення має заготівля самок з живою ікрою і їх транспортування. Щоб виростити 1 тонну раків, необхідно заготовити 500-600 самок – їх відловлюють в природних водоймах. У господарстві (маленькі ставки, басейни або спеціальні апарати) проводять доінкубацію зародків, які перебувають на плеоподах. При цьому дуже важливо створити хороший водообмін і аерацію води. Необхідно постійно спостерігати за якістю води, контролювати кількість розчиненого в ній кисню (не менше 5-7 мг / л) і водню (7-9 мг / л). Водообмін повинен складати приблизно 50 л /хв на 1000 кв. м водної площі.

Слід також ретельно вивчити природні кормові ресурси водойми: водорості, зоопланктон, черви, “сміттєва” риба та інше. Наявність природного кормової бази дозволяє скоротити витрати на вирощування молодняку і товарних раків.

Раків-виробників поміщають у ставки (площа – близько 0,1 га, глибина – 1-1,5 м, щільність посадки – 1-5 шт. / 1 кв.м). При температурі води вище 7 ° С ракам згодовують свіжий або варений корм (м`ясо, відходи з боєнь, овочі, молюски тощо). Середня добова норма повинна складати 2% маси тіла раку. Корм розміщують на дерев`яних лотках. При ставковому способі розведення раків, личинки першої стадії виходять в травні-червні. Після другої линьки молодь (тварин, які ще не досягли величини дорослих раків) відловлюють і пересаджують в матковий ставок, а маленьких рачків дорощують до сеголеток масою 7-10 грам. 

Раків, що досягли річного віку, відловлюють і пересаджують в нагульні ставки, де щільність посадки менша, ніж в попередній водоймі. В кінці другого або на третьому році життя раки досягають товарної маси 40- 50 грам при довжині 9-10 см. Річкові раки, як відомо, в забрудненій воді не живуть, тому м`ясо у них чистіше ніж у інших водних тварин. Та й самі вони в ставку виконують функцію санітарів, очищаючи водойми від органічних залишків. У присадибному ставку рекомендується розводити широкопалого і довгопалих раків. У широкопалого раку клешні широкі, панцир гладкий, довжина тіла близько 15 см.

Довголапий рак має вузькі та довгі клешні і шорсткий панцирь. Довжина тіла досягає 20 см, вага самця – більше 300 г. Взимку раки йдуть на глибину і зариваються в мул. У зимовий період, як відомо, кисню у воді недостатньо, деякі риби задихаються, падають на дно і стають здобиччю раків, які навіть в умовах зниженої температури не припиняють активно харчуватися. Відловлюють раків спеціальними вудками починаючи з середини літа і до пізньої осені. Для того, щоб спіймані раки краще зберігались і не нападали один на одного, їх треба підгодовувати кропивою, вільховим листям, картоплею і іншою рослинністю. Свіжу рибу давати не рекомендується, так як раки при цьому влаштовують бійки, під час яких втрачають клішні і ноги, що значно погіршує їх товарний вигляд.

Повідомляє Аnimalukr

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.