На Тернопільщині створили ферми з вирощування енергетичних культур для генерації теплової та електричної енергії.

Як зазначив завідувач відділу Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Михайло Гументик, сьогодні найпрактичнішими у використанні є тополя та вербаю.

Енергетичні ферми – це невеликі приватні господарства, які об’єднуються у біоенергетичні підприємства, впроваджують екологічно зберігаючі технології, інтегрують у вже наявну систему ведення сільського господарства так звані біорезерви – використання відходів господарської діяльності у землеробстві й тваринництві для їхньої подальшої утилізації, переробки як енергії та інших видів відновлюваної сировини. Такі господарства допоможуть територіальним громадам використовувати місцеву сировину і спеціально вирощену біомасу.

Енергетичні плантації необхідно закладати, орієнтуючись на споживача. Для школи площею 2-3 тис. кв. метрів  потрібно 10-20 гектарів енергетичних культур. Впродовж року відбувається повний цикл: і вирощування, і використання культури.

Націлені на вирощування енергетичних культур фермерські господарства будуть розвиватися, впевнений Михайло Гументик.

Наразі спроби започаткувати енергетичні господарства робляться не лише на Тернопільщині, але й у Вінницькій та Харківській областях.

Повідомляє Ecotown

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.