Процес сертифікації виробництва за стандартом GLOBALG.A.P. (сучасна система безпечності сільськогосподарської продукції) починається з того, що в господарство приїздить консультант і проводить первинну оцінку. Це потрібно, аби чітко зрозуміти, що на підприємстві вже зроблено, а що ще треба доробити.

Про це розповіла консультант із сертифікації виробництва за стандартом GLOBALG.A.P. Ніна Дмитраш.

«Оцінюється наявність документації, умови для персоналу, раціональне водокористування, правильність поводження з пестицидами. Наприклад, чи є склад засобів захисту рослин, який він, чи відповідає всім вимогам, – пояснила консультант. – Також дуже важливим є технічний і технологічний рівень підприємства».

Загалом контрольних точок 221: основні, другорядні й рекомендаційні. Більшість основних точок стосуються саме використання засобів захисту рослин.

За результатами візиту консультант пише рекомендації: що потрібно зробити по кожній із контрольних точок, а підприємство має ухвалити рішення.

«Якщо для втілення рекомендацій є фінансові й фізичні ресурси, інколи достатньо трьох-чотирьох місяців інтенсивної роботи, – зазначила консультант. – Є господарства, в яких належно ведеться документація, наявні дозволи на водокористування й угоди на утилізацію відходів, дотримуються норми охорони праці й можна відстежити походження продукції».

Якщо підприємство потужне й укомплектоване спеціалістами, йому легше пройти сертифікацію, додала Ніна Дмитраш. Коли ж це  невелике фермерське господарство, в якому директор – одночасно й агроном, й інженер-механік, й інженер із охорони праці, тоді дещо складніше.

Довідка

Станом на 2018 рік за стандартом GLOBALG.A.P. в Україні було сертифіковано 42 агрокомпанії.

Повідомляє Agrotimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.