Фермерське господарство «Шафран Любимівський» (Херсонська обл.) минулого року висадило 1 га спаржі та планує поступово збільшити площі до 10-12 га, щороку висаджуючи по 1-2 га. Всього господарство вирощує три сорти спаржі. Також у планах господарства випускати продукт під власним брендом.

Сезон збирання спаржі 2019 року вже закінчено, всього він триває близько 2-2,5 місяців. Співвласник господарства Олег Демченко зазначив, що через погодні умови у цьому році врожайність була меншою ніж у 2018 році.

«В минулому році ми зібрали спаржі 5 т/га. Цього року близько 4 т/га. Дуже спекотно було. Спаржі потрібно, щоб вона виросла на 20 см, тоді вона товарна і її зрізають. А коли дуже жарко, то спаржа ще не встигає вирости, як вже розпускається, і тому було дуже багато браку в цьому році. Не могли отримати товарну якість», — розповів Демченко.

За словами фермера, господарство реалізовує свою спаржу сусідньому господарству, яке продає його під своєю торгової маркою «Гурмець з Любимівки». Але згодом він планує випускати продукт під власним брендом.

«Поки що ми працюємо під прапором «Гурмець з Любимівки». За те, що вони упакують, відвезуть і продадуть нашу спаржу ми віддаємо їм 50% прибутку. Але ми вже працюємо на своїм брендом. Ми вже його розробили і згодом, я думаю, ви побачите на торгових прилавках ще торгову марку, яка буде називатись «Спаржа Любимівська», — зауважує господар.

Проте для цього спершу потрібно розширити площі під культурою та напрацювати ринки збуту. Наразі у господарстві вже закладено саджанці спаржі для розширення площ під врожай наступного року.

Повідомляє Агробізнес

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.