Фермер із Хмельниччини Леонід Гасюк вирощує гарбузи на 3 га землі, отримуючи з них близько 10 тонн насіння. Його невелике фермерське господарство виготовляє органічну гарбузову олію – до 400 л на рік, і має виторг до 240 тис. грн.

За кордоном така продукція коштує $50 за літр, український фермер реалізує свою продукцію вдвічі дешевше – по 600 грн/л.

Один гарбуз дає близько 0,5 кг насіння, із 3 га в господарстві збирають до 10 тонн насіння. Для виготовлення олії сировину лише сушать, у жодному разі не вдаючись до смаження, і використовують тільки холодний прес.

Олію тут не роблять великими партіями – лише по 20 л на день, оскільки продукція не може довго зберігатися.

Виробництвом гарбузової олії Леонід Гасюк займається вже 5 років. Аграрій мріє налагодити велике виробництво, щоб просувати український продукт і забезпечувати робочі місця в країні.

У гарбузової олії особливий, специфічний аромат і цілком приємний смак, у всякому разі, в порівнянні з рештою рослинних олій. Використовують її сьогодні в основному як добавку до їжі з метою оздоровлення і зміцнення організму. Її застосування в кулінарії — салатах, супах, кашах зайвий раз підтверджує, що гарбузова олія досить приємна і корисна.

Склад гарбузової олії

  • вітаміни А, В1, В2, В6, С, Е, К, Р, РР
  • біологічно активні речовини — фосфоліпіди, каротоніди, токофероли, флавоноїди
  • мінерали, макро-і мікроелементи: магній,залізо, селен, цинк, калій, кальцій та інші

Одне з безперечних достоїнств гарбузової олії — присутність у складі комплексу поліненасичених жирних кислот: вітамін F, Омега-3 й Омега-6 та жирні кислоти.

Здавалося б, звичайний список з багатьох корисних складових, але їх кількість та обсяги дають підстави назвати гарбузову олія скарбницею корисних речовин і, власне, пояснити широкий спектр її застосування.

Корисні властивості

  • стимулює імунітет, підвищує опір організму інфекціям
  • покращує моторну функцію кишечника і жовчовивідних шляхів
  • має виражену антиоксидантну та гепатопротекторну дію
  • володіє антиалергічною властивістю
  • має ранозагоювальну і протизапальну дію
  • захищає від передчасного старіння, бореться з вільними радикалами
  • регулює вуглеводний і ліпідний обмін
  • активізує обмінні процеси в тканинах
  • чудовий дієтичний продукт.

    Властивості гарбузової олії успішно використовуються в лікуванні та профілактиці багатьох захворювань.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.