Молоко ослиць має цінні цілющі властивості. На Вінниччині на базі Заболотненського вищого професійного училища №31 ім. Д.К. Заболотного, тримають 52 віслюки та готують унікальний сир.

Придбали перших віслюків для училища ще у 2012 році. Тоді купили 5 віслюків по 500 грн. Сьогодні до прикладу, один віслюк в Туреччині вартує 500 доларів, а ослиця – близько 800 доларів.

“Рішення поповнити навчальне господарство віслюками ми прийняли після відвідування Франції та участі в заходах Європейського фонду підтримки професійної освіти. Там я побачив у господарствах віслюків, яких використовують для лікувальних цілей. Виявляється, якщо, наприклад, помити руки молоком ослиці, зникають бородавки.”— розповідав директор училища Василь Романцов.

Сьогодні у господарстві 52 віслюки, з них 12 самців і 40 самок. Вони мешкають у спеціальних клітках, самці та самиці окремо. У літню пору року тварини вільно випасають з іншою худобою. Під пасовище відведено 60 га землі. Аби прогодувати віслюків зимою необхідно 300 кг сіна, додатково їм дають за 180 днів 360 кг зерна.
В середньому, за період доїння ослиці дають 300 літрів молока. Дояться тварини 10 місяців на рік. З молока готують сир і мило. На один кілограм твердого віслючого сиру йде близько 30 літрів молока. Сир коштує понад 1700 євро за кілограм. Училище самостійне утримує ферму, навчальні бази та лабораторії, держава коштів на це не виділяє.

“Але найцінніше – це “живе” молоко. Бо якщо віднести його хоча б на 100 метрів – воно вже втрачає 20% своєї бактерицидності. А якщо одразу надоїли і випили – саме тоді воно цілюще. У період доїння до нас привозять маленьких дітей, які хворі на коклюш, скарлатину, кір, щоб вони пили свіже молоко. І воно їм допомагає.” — розповідає директор училища.

Зараз у планах господарства збільшити поголів’я віслюків до 200 голів. Після поповнення можна буде думати про розширення виробництва молочних продуктів з молока ослиць.

Повідомляє Агро-Центр

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.