Фермер на Сумщині вже близько 10 років займається вирощуванням органічних овочів у теплицях. Отоплює їх дровами, а температуру контролює завдяки звичайним пластиковим пляшкам.

Зимові теплиці Андрія Марченко з села Клишки Шосткинського району накриті китайським та ізраїльським полікарбонатом, він найкраще зберігає тепло. Одна з них заглиблена на 1,5 м в ґрунт. Завдяки цьому теплиця менше втрачає тепло взимку і не перегрівається влітку. У ній більш стабільна температура, а графік коливань плавний. Але в такому приміщенні вдвічі менше світла, тому все росте повільно. Мікроклімат і система підігріву ґрунту контролюється в автоматичному режимі. Теплиці опалюються дровами.

Згладжувати добові коливання температури в інших теплицях покликана саморобна система теплонакопичення з пластикових пляшок. Ці місткості розвішані по всій довжині теплиці. У кожну з них додали дрібку ЕМ-кераміки й шунгіту проти зацвітання. Навесні та восени вдень пляшки набирають тепло, а вночі його віддають.

“Зараз у пляшках дві тонни води, — пояснює фермер. — Кожна тонна води віддає від 15 до 30 кіловат-годин тепла. За температури -10 °С зовні теплиця вночі за годину витрачає 30 кіловат тепла, тому зайві 30–60 кіловат-годин від пляшок — це досить непогано”.

На літо пляшки-теплонакопичувачі знімають. Основний дохід фермеру дають томати й огірки, допоміжний — зелень. За сезон з одного подовженого обороту отримує до 45 кг/м2 огірків та до 35 кг/м2 томатів. Останні роки вирощує ці овочі у два обороти. Влітку через надходження продукції з відкритого ґрунту вирощувати овочі в теплицях невигідно.

За 10 років фермерства у сумчанина побудовано вже 400 метрів квадратних зимових опалюваних теплиць та 600 – неопалюваних. Ще 20 соток займають овочі відкритого ґрунту. Асортимент широкий: огірки, томати, капуста (білоголова рання, цвітна, броколі, брюссельська, пекінська, листкова), салати (Лолло Россо, Лолло Біонда, Ромен, Айсберг, Баттерхед), кінза, кріп, петрушка, чотири види базиліку, м’ята тощо.

Повідомляє Агро-Центр

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.