Україна може в 2019/2020 маркетинговому році (МР, липень-червень) збільшити експорт зерна до Китаю, повідомила радник президента Української зернової асоціації (УЗА) Олена Нероба.

За її словами, Китай в цьому році відчув суттєве скорочення поголів’я свиней через АЧС, і оскільки заміщення свинини імпортом досить дороге і займає багато часу, ймовірно, Китай компенсує дефіцит протеїну птицею. Цей фактор і торгова війна з США призведе до зростання попиту на ячмінь і інше зерно, чим може скористатися Україна, пояснила Нероба. Якщо раніше практично єдиним імпортером українського ячменю була Саудівська Аравія, то відкриття нового ринку дозволить наростити обсяг експорту цієї культури і підвищити ціну.

Також Україна в цьому сезоні відчула деякий вплив США на ринки Єгипту, який є одним з основних споживачів української кукурудзи. 

«У цьому маркетинговому році сильно зміниться ринок кукурудзи (США скоротить виробництво через непогоду під час посівної) та пшениці. Від того, наскільки швидко Україна зможе переорієнтувати ринки, буде залежати валютна виручка країни», – сказала Олена Нероба.

Покупці в новому сезоні будуть переорінтовуватись з кукурудзи на пшеницю, оскільки ці культури часто взаємозамінні, а вартість пшениці нижча.

На думку Олени Нероби, в 2019/2020 МР важливу роль в експорті зернових матиме логістика, а також очікуються подальші зміни національних стандартів на зерно.

Станом на 14 червня 2019 року Україна експортувала 48,3 млн тонн зернових і зернобобових (+ 26% до 2017/18 МР) при прогнозі експорту на 2018/19 МР близько 49 млн тонн зерна.

Повідомляє propozitsiya.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.