Українські розробники створили замінник пластику, і за свої ідеї увійшли до п’ятірки кращих винахідників світу. Посуд і зубні щітки з кукурудзи екологічно безпечні і повністю розкладаються за кілька років. 

Врятувати країну від сміття і робити посуд з кукурудзи – про таке давно мріяла Ольга Коваль з чоловіком. Два роки тому, задум вдалося втілити в життя.

“Якщо вона потрапить до компостної ями, то вона розкладеться в біологорозчинну продукцію – ну, і в біодобриво. Це кукурудзяний крохмаль – 80%, все інше – додаткові інгредієнти. Ніякого хімічного додавання  там нема”, – розповіла пані Коваль.

Тарілки, стаканчики і столові прибори з кукурудзяного крохмалю коштують на кілька копійок дорожче пластикових. Зараз Ольга шукає інвесторів, адже на виробництво екопосуду потрібно півмільйона доларів.

Інший винахідник –  Ілля Кичук мріє, що одноразові зубні щітки з пресування целюлози замінять пластикові, якими користуються в багатьох європейських і американських готелях і в’язницях.

“Готелів у світі двісті тисяч. Кожен день викидається 6 тонн одноразових щіток. Якщо ми будемо з цим боротися то скоротимо викиди СО2 і пластику в океан”, – розповів розробник.

Цей винахід Іллі та його колеги Дарини увійшов у ТОП-5 кращих еко-стартапів світу. Свою нагороду вони привезли з Німеччини – і вже знайшли першого замовника. Показати екологічні ініціативи українських винахідників за кордоном допомагає координатор Української мережі енергетичних інновацій Роман Зінченко з братом.

“Дуже часто ми бачимо такий ефект відкриття “ой, ми не знали, що у вас багато всього”, і це не може не тішити, але нам треба працювати над “огранюванням алмазів”. Є місток між екологічними талантами і підприємництвом, коли ми цей місток повністю побудуємо, то думаю, що ми побудуємо в Україні нову економіку і наш зелений ВВП активно рухатиметься вперед”, – розповів координатор Української мережі енергетичних інновацій Роман Зінченко.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...