Ягідний сезон в Україні розпочався вже кілька тижнів тому. Поки обсяги ще не стали масовими, українські фермери розмірковують, наскільки цього року зросте собівартість продукції через необхідність піднімати ціну за збір урожаю.

Нестача робочої сили – це одна з найбільших проблем для ягідників як України, так і Європи. Оскільки багато українців в сезон збору врожаю їдуть працювати до країн ЄС, де їм пропонують вищу платню, вітчизняні фермери змушені піднімати оплату сезонним працівникам.

Деякі експерти прогнозують підняття зарплати збирачам ягід на 20% порівняно з минулим роком.

«У 2019 році, за нашою інформацією, фермери планують підняти заробітну плату мінімум на 20%. Одночасно, звичайно, потрібно працювати над продуктивністю плантацій. Це єдиний вихід із доволі складної ситуації на ринку сезонних робочих рук», – вважає Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Информ: овочі та фрукти».

На думку Олександра Хорева, сьогодні виробництво ягід в Україні зростає швидше, ніж споживання, і з огляду на це не варто очікувати, що більші витрати можна буде компенсувати за рахунок підняття ціни на продукцію.

Найвищу оплату праці збирачам ягід сьогодні можуть забезпечити лише виробники лохини. Для решти ягідників збільшити платню буде складно.

«У випадку із іншими ягодами, навіть незначне підняття заробітної плати є можливим тільки у випадку підняття відпускних цін на 30%, а це собі зможуть дозволити далеко не всі фермери», – наголошує директор плодово-ягідного розсадника «Брусв’яна» Ліліана Дмітрієва.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.