Австрійський виробник продуктів харчування –  компанія “11er” переробляє непридатну до вживання в їжу картопляну шкірку та некондиційні бульби у біогаз.

Інноваційний метод дозволив підприємству домогтися безвідходного виробництва і зробити відчутний внесок у збереження навколишнього середовища.

Компанія з міста Фрастанц (федеральна земля Форарльберг), яка спеціалізується на виготовленні картопляного пюре, картоплі-фрі та інших картопляних смаколиків, встановила біогазову установку для утилізації картопляних відходів.

Рештки подрібнюються, змішуються з водою і переміщуються у резервуар для зберігання. Потім отримана суміш заливається в бродильний апарат обсягом 4 млн літрів, де продукт переробляється у біогаз.

Отриманий біогаз подається у муніципальну газову мережу і використовується для опалення будинків. В цілому біогазом з картоплі забезпечені близько 1 тис. місцевих господарств.

Крім того, компанія розмістила на території свого харчового заводу газозаправну станцію і 10% від отриманого біогазу йде на заправку вантажівок компанії, що працюють на газі.

За підрахунками фахівців підприємства, щорічно таким чином вдається зменшити до 100 тонн викидів вуглекислого газу в атмосферу у порівнянні з дизелем.

Залишки маси з бродильного чана використовуються у якості добрива на місцевих сільськогосподарських підприємствах.

Повідомляє Ecotown

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.