Щепити волоський горіх складніше, ніж інші плодові культури. Основною причиною невдач щеплення є недотримання потрібних показників температури і вологості, а також порівняно швидке окислення зрізів, що негативно впливає на зрощування.

Важливим чинником є й значні обсяги пустотілої серцевини – на молодих гілках, що використовуються для щеплення, її буває до 50%.

Для успішного щеплення важливі терміни його проведення. Щепити волоський горіх можна навесні або влітку. Ці періоди дещо проблемні, оскільки навесні складно зловити сприятливий температурний режим: активний сокорух і калюсоутворення (калюс — це рослинна тканина яка здатна утворити нові органи рослини, або навіть нову рослину) у волоського горіха відбувається за температури не нижчої за +20 °C. Якщо після щеплення температура не сягала цього рівня, то компоненти щеплення просто не зростуться.

Натомість влітку повітря надміру сухе і температури занадто високі, що пригнічує активність клітин камбію. Тому щеплення слід виконувати максимально швидко, інакше тканини на зрізах швидко окислюються.

Якщо літнє окулірування успішне, все одно є велика ймовірність вимерзання щепленої бруньки взимку. Тому найпрактичнішим способом вегетативного розмноження є зимове щеплення.

Найкраще робити щеплення у лютому-березні, коли калюсоутворення найактивніше.

Можна виконувати щеплення і в квітні. У цьому разі перед садінням не потрібно зберігати щеплені рослини, оскільки готові щепи можна посадити відразу у відкритий ґрунт.

У грудні-січні щеплення не роблять, бо рослини перебувають у стані спокою, який триває приблизно 2,5 місяці.

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.