Глобальне потепління дає шанси виробляти дорогі гриби там, де вони не росли раніше.

У Швейцарії все більше фермерів садять трюфельні дерева (тобто, дерева, чиє коріння «щеплене» грибницею).

Сільськогосподарський вчений Джоел Фіорі, власник трюфельної плантації, створює клуб однодумців, щоб уберегти початківців від помилок. «Я був вражений грибами з тих пір, як я вперше бродив по лісі з дідусем», – згадує Фіорі.

П’ять років тому він вибрав вирощування трюфелів як бізнес в сільському господарстві.

«Це чудова ідея для сучасних фермерів, які люблять інновації. Але  покупка трюфельних дерев обійдеться досить дорого. У зв’язку з бумом на цю продукцію, шахраї стали активно торгувати деревами-пустишками або обіцяти фермерам абсолютно фантастичні речі. Наприклад, що трюфелі можна збирати вже через три роки. Що кожен грунт підходить для грибів, а доглядати за деревами не треба. Той, хто купує дерева в якості хобі і буває обманутим, попросту втрачає гроші. Але якщо ви зібралися займатися всерьоз цим бізнесом і інвестували солідні суми в «пустишки», ситуація вийде вкрай прикрою», – розповідає Фіорі.

Барбара і Томас Фрідлі знають, що трюфельна плантація – це, перш за все, багато грошей і багато роботи.

Джоел Фіорі допомагав їм з самого початку і продовжує підтримувати фермерський проект Zollikerberg.

У 2015 році Фрідлі і десять однодумців посадили 900 молодих дерев за один день. 

«Ми знаємо, що зміна клімату постійно покращує умови для зростання трюфеля Перигор в Швейцарії», – пояснює Фіорі. Сам він купував сертифіковані дерева у Франції – у різних виробників, щоб не наштовхнутися на шахраїв. Для зниження ризиків в трюфельному бізнесі він радить також заздалегідь визначити, чи є значення рН грунту правильним для виробництва грибів, і вибрати інструменти для оптимізації родючості грунту.

Дуже важливим є обмін інформацією між досвідченими виробниками трюфелів і новачками. «Але щоб зібрати їх усіх разом, нам спочатку потрібно з’ясувати, скільки фермерів займаються трюфелями і де вони проживають», – каже Фіорі.

Він передбачає, що в Швейцарії близько 100 гектарів засаджені трюфельним деревами, а виробники, в основному дрібні, ведуть справу в середньому менш ніж на одному гектарі.

Як розповідає сім’я Фрідлі, багато проблем доставляють миші, підгризаючи коріння трюфельних дерев. З 900 дерев на плантації гризуни погубили вже 50. За порадою експерта, Фрідлі побудували «Ласкавий готель» – нагромадження великих каменів для того, щоб в притулку оселилися ласки. Передбачається, що ласки знищать мишей.

У Фрідлі немає ілюзій: пройде вісім-десять років, перш ніж вони зможуть зібрати перший трюфель. До цього часу плантацію необхідно регулярно скошувати і знищувати конкуруючі бур’яни. До речі, той факт, що трюфелі роблять землю екологічно чистою, є хорошим побічним ефектом для фермерів, що також визнається федеральним урядом Швейцарії та підтримується прямими субсидіями.

Ну а покупців не бракує. Майбутні трюфелі з ферми Фрідлі вже зараз бронюють ресторани і приватні особи. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.