В Україні розпочалася робота з впровадження європейських вимог до фруктових джемів і подібних їм продуктів.

На круглому столі, присвяченому цій темі, представили порівняльний аналіз європейських вимог і національного законодавства щодо виробництва фруктових джемів і подібних продуктів, а також шукали спільні рішення щодо імплементації європейських вимог до української джемової продукції.

Участь у заході взяли представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, проекту ЄС «Підтримка сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні», галузевих об’єднань, профільні виробники й імпортери.

Зокрема, для розробки нормативного акту про нові вимоги до фруктових джемів і подібних продуктів необхідно проаналізувати технологічні особливості процесів виробництва, визначити можливі ризики, які можуть виникнути із впровадженням європейських вимог в національне законодавство, встановити комунікацію із виробниками, імпортерами, галузевими об’єднаннями.

Також під час круглого столу йшлося про основні принципи європейської системи регулювання виробництва та торгівлі джемами, які базуються в тому числі на Директиві Ради 2001/113/ЄС про фруктові джеми, желе, мармелад і підсолоджене каштанове пюре.

За результатами зустрічі зацікавлені сторони надішлють до Мінагрополітики пропозиції до нових вимог щодо виробництва джемової продукції. Після їх опрацювання експерти представлять першу редакцію проекту вимог.

Довідка

Зараз в Україні діють добровільні стандарти до джемів, фруктового желе та мармеладу (ДСТУ 4900:2007 Джеми. Загальні технічні умови, ДСТУ 4333:2018 Мармелад. Загальні технічні умови, ДСТУ 6094:2009 Желе фруктові. Технічні умови).

Повідомляє Agrotimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...