На Вінниччині, у селі Мухівці Немирівського району працює натуральна молочна ферма “Азорель“. Тут худобу вирощують за спеціальними технологіями утримання, що дозволяє отримувати виключно натуральну продукцію.

На фермі тварини мають постійний доступ до їжі та води, а також  вільно переміщуються. В самих корівниках завжди свіже повітря, завдяки високим стелям.

Основний процес роботи на господарстві розпочався у 2009 році.

“Все починалося просто, з 5 корівок привезених з нашого Криму. Після цього почали розвивати роботу з французькими партнерами по генетиці, а також вирішувати питання переробки власної продукції. Фактично з першого дня, ми отримали право на продаж сирого молока” — розповів директор, Сергій Довгий.

Для отримання якісного молока, надзвичайно важливий раціон годівлі. На цій фермі худобу годують кукурудзяним силосом , сіно-луцерною та концентрованими кормами — пшеницею, ячмінем, кукурудзою.

“Так як ми виробляємо сире молоко, ми дотримуємось монотонної годівлі круглий рік. Це дозволяє отримувати стабільну якість та жирність молока” — пояснив директор господарства.

Сьогодні на фермі утримують 80 корів, а одне приміщення вміщає до 40 голів. Протягом дня корови можуть давати від 20 до 30 літрів молока. За словами фермера, корові для здоров’я і щастя потрібна якісна вода, свіже повітря і повноцінний корм.

Безприв’язне утримання дає можливість ці три фактори скомпонувати. Корова сама обирає що їй зараз комфортніше і більш потрібно.

Зараз на фермі активно працюють з французькою генетикою — виводять нову для України породу корів “Монбельярд“. Це порода, яка має в молоці вищий вихід білка, що дуже важливо при виготовлені сирів.

Не дивлячись на те, що продукція виготовлена на фермі “Азорель” повністю натуральна, сертифікатів органічної продукції ферма поки що не має.

“Можливо це тому, що не зовсім якісно прописані українські закони, які захищають органічне виробництво і люди в нас ще не зовсім розуміють, що таке органіка. Проте культура споживання органічної продукції в Україні поступово зростає і споживачі все частіше  вимагають якісної і здорової продукції” – наголосив фермер.

Повідомляє Agroter

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.