Кольра́бі — городня дворічна рослина з товстим кулястим стеблом, що виглядом і смаком нагадує ріпу і є різновидом капусти.

Кольрабі холодостійка і швидкостигла рослина, дає врожай раніше, ніж рання білокачанна капуста. В перший рік утворює стеблеплід в залежності від сорту округлої чи овальної форми. Стеблоплоди кольрабі за зовнішнім забарвленням можуть бути двох кольорів: світло-зеленого або фіолетового. Переважна більшість світло-зелених сортів капусти кольрабі є ранньостиглими, а фіолетові – середньо- та пізньостиглі.

Вважається, що капуста кольрабі походить зі східного Середземномор’я. В культурі добре відома з часів Давнього Риму. Пізніше вона поширилась майже по всьому світу. 

Кольрабі використовують в сирому вигляді, для приготування страв у відвареному або тушкованому вигляді. З неї готують салати, печуть оладки, а також фарширують з м’ясом і рисом і ін. 

Капуста містить білки, кальцій, фосфор, магній і має небагато калорій (у 100 грамах 43 кілокалорії). Через високий вміст вітаміну С кольрабі називають «північним лимоном», бо у 100 грамах капусти є 120 міліграмів аскорбінової кислоти. Кольрабі багата на вітаміни В і РР, а також на амінокислоти — гістидин, лізин, треонін, валіном, аргініном та ін. 

Використовується також в медицині. Капуста допомагає при підвищеному тиску й робить міцнішими серцеві м’язи. Окрім того, постійне вживання овоча сприяє захисту шлунково-кишкового тракту. 

Водночас зберегти харчову цінність капусти кольрабі під час зберігання непросто через її схильність до здерев’яніння. Однак, при закладанні на зберігання фіолетові сорти менш схильні до здерев’яніння.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.