В годівлі птиці використовують зерно амаранту цілим, подрібненим або після різних видів теплової обробки, макуху і шрот амаранту, а також кормове борошно із зеленої маси амаранту.

Сире зерно амаранту містить 13,1-21,5% сирого протеїну, 5,5-10,9% – жирів, 42-69% – крохмалю, 3-5,1% – сирої клітковини, пектини, вітаміни, макро- й мікроелементи.

Якість білка амаранту вважається дуже високою. Більша частина білків – це альбуміни й глобуліни зі збалансованим амінокислотним складом.

Зерно амаранту цінується насамперед за високий уміст лізину (перевищує його вміст у кукурудзі й пшениці у 2,5-3 рази) та сірковмісних амінокислот – метіоніну та цистину. 

Основу ліпідів зерна амаранту складають ненасичені жирні кислоти. З них лінолевої кислоти – понад 50% усієї кількості жирних кислот, олеїнової – близько 25%, пальмітинової – 20%, ліноленової – 1%. Загальна ненасиченість амарантних ліпідів – понад 75%. Фосфоліпідів – близько 5% ліпідної фракції, найчастіше зустрічаються лецитин, цефалін і фосфоінозитол.

Олія амаранту, незважаючи на високий рівень ненасиченості, стійка до окислення через захисний ефект токоферолів. В ній також міститься найвищий серед усіх рослинних олій відсоток сквалену – речовини, якій приписують численні корисні властивості.

Загальний уміст вуглеводів у зерні амаранту дещо нижчий, ніж у зерні пшениці.

Зазвичай амарант не є важливим джерелом вітамінів. Однак він містить більше а-токоферолу (вітамін Е), рибофлавіну (вітамін В2), фолієвої (вітамін В9) і аскорбінової кислот (вітамін С) порівняно зі звичайними злаками.

Крім того амарантові продукти характеризуються низьким вмістом тіаміну – 0,7-1 мг/кг.

Уміст більшості мінералів у зерні амаранту приблизно вдвічі вищий ніж у злакових. Особливо високий уміст кальцію, магнію, фосфору, цинку, міді й заліза. Співвідношення кальцію та фосфору перебуває в діапазоні 1:1,9-2,7 і наближене до оптимального – 1:1,5.

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.