Рижій – рід однорічних рослин з жовтими пелюстками з родини капустяних.
Це однорічна трава, покрита сидячим серцеподібним листям. Стебло 30—100 см заввишки. Квіти бліді або золотисто-жовті, зібрані в кінцеві суцвіття. Стручки завдовжки 6-12 мм дещо здуті, грушоподібні.
Насіння рижію містить 25—46% олії, яку використовують у техніці (для змащування різних деталей), виготовлення оліфи, лаку, для миловаріння.

Також в насінневій олії знаходиться багато поліненасичених жирних кислот: лінолева (близько 20%) та ліноленова (близько 32%), які вважають надзвичайно цінними у раціоні людини.

Фермери штату Монтана (США) в останні роки сіють траву рижій. Дослідні групи штатів Орегон й Айдахо вивчають можливість збільшення посівних площ до 0,5 млн гектарів. Сенатор Макс Бокус намагається внести рослину в список таких, що потрапляють до федеральної програми страхування. Крім цього, він пропонує законопроект про кредитування виробників рижію.

Рижій — відмінна сировина для виробництва олії з подальшим її використанням для отримання біодизеля.

Як виявилось, з рижію можна виготовити олії набагато більше, ніж з каноли (канадська різновидність ріпаку). А собівартість такої олії буде на половину нижчою від ріпакову. Це тому, що рослина не вимагає старанного догляду, під неї не треба вносити дорогих мінеральних добрив, вона не боїться комах. Тобто, посіви не треба обробляти хімікатами.

Біотехнологічна компанія Puget Sound обіцяє найближчим часом збільшити урожайність рижію на 50%. Над таким же питанням працюють спеціалісти біотехнологічної компанії Targeted Growth з Сієтла. Як вважають учені агрономи, з одного гектара посівів можна отримати близько 580 літрів олії. Бо ж її у стиглому насінні рослини є до 29%.

Ще на початку XX століття рижій на невеликих площах вирощувався в Полтавській, Чернігівській, Київській, Херсонській, Єкатеринославській та Курській губерніях. Рижій був відомий як культурна рослина і в Європі. Його вирощували в районах Середземномор’я та в Середній Європі. Практикували посіви і в Середній Азії. Головним чином щоб отримати олію для освітлення та фарбування. Вживали олію і в їжу. Сьогодні рижієву олію використовують для парфумерних потреб.

Макуху рижію після спеціальної обробки в невеликих кількостях згодовують худобі: 100 кг макухи містить 115 кормових одиниць.

Вирощування рижію — справа нескладна. Висівається він по яровому клину, якомога раніше. Сіють часто замість ярого ріпаку. Поживні рештки практично не придатні для годівлі худоби. Тож стеблову масу приорюють. Догляд за посівами полягає в прополюванні бур’янів та розпушуванні міжряддь. Норма висіву з міжряддями 15 см — 8 кг/га (8 млн насінин).

В Інституті олійних культур України виведений сорт культурного ярового рижію «Степний 1». Він є національним стандартом України та відповідає міжнародним стандартам. Вегетаційний період «Степного» − 76 днів. Врожайність насіння становить 1,23-1,51 тонн/га.

Сьогодні рижій вирощують в Україні на відносно невеликих площах у зоні Полісся –  5—6 тис.га (3% всіх олійних рослин), однак ця рослина має значні перспективи для  розвитку як високопродуктивна олійна культура. 

 

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.