Жи́молость (Lonicera) або Козолист — рід прямостоячих, в’юнких чи сланких кущів, типовий рід родини Жимолостеві.
Відомо близько 190 видів майже у всіх областях Північної півкулі, в більшості із Гімалаїв і Східної Азії.
Найпівнічніший український дикорослий вид — жимолость блакитна (Lonicera caerulea), з жовтуватими, майже правильними квітками і блакитними ягодами, які утворюються кожна із пари плодів, що зрослись; найпівнічніша європейська — жимолость в’юнка (Lonicera periclymenum), в якої листки ніколи разом не зростаються (жимолость жирна, папороть духмяна). В садівництві відомі ще декілька американських видів.

Жимолость – найперспективніша нішева ягідна культура за сукупністю параметрів для переробки і свіжого ринку. Вона може вирощуватися у всіх регіонах України, крім півдня та Закарпаття – регіонів із занадто теплими зимами.

Про це розповів заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН Олександр Ярещенко.

Серед мінусів він назвав те, що ринок збуту в Україні не сформований.

Станом на кінець 2018 року в Україні близько 50 га насаджень жимолості. Серед вітчизняних підприємств, які заклали великі площі насаджень жимолості, залишилося одне – «Агрос Віста», зауважив Олександр Ярещенко.

За його словами, з жимолостю буде цікава ситуація на ринку.

Так, Україна зазвичай іде слідами Польщі в ягідництві. «Польща має понад 2 тис. га під жимолостю і найближчими роками змушена буде займатися її маркетингом, – наголосив Олександр Ярещенко. – Думаю, що ми і тут повторюватимемо її кроки і працюватимемо над маркетингом жимолості».

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.