Стрімке зростання глобального виробництва лохини змушує багатьох експертів прогнозувати, що ця ягода замінить суницю садову (полуницю) в категорії найпопулярніших ягід в світі. Однак для цього лохині потрібно буде дуже сильно подешевшати, адже різниця в цінах між цими ягодами залишається дуже значною. 

Як зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), в своєму блозі на EastFruit – «Ягідний бізнес – тупик або нові можливості?» сподіваня щодо перспективності лохини засноване на тому, що ця ягода припадає людям до смаку, добре зберігається та транспортується, і споживати її зручніше, ніж суницю садову. Також лохина є дуже врожайною ягодою і може вирощуватися практично у всіх регіонах світу, як і суниця садова. Таким чином, доступність цієї ягоди можна забезпечити цілий рік практично в будь-якій точці світу.

Однак суниця садова також не збирається здаватися, адже її глобальне виробництво поки що в кілька разів перевищує виробництво лохини. Крім того, вона відома практично всім споживачам в світі, в той час як лохину, навіть в розвинених країнах, споживає регулярно лише менше половини населення.

Недавній Глобальний ягідний конгрес підтвердив, що всесвітня експансія лохини змусила селекціонерів ще активніше включитися в процес поліпшення конкурентних позицій суниці садової. Зокрема спілкування в кулуарах події показало, що в останні роки було виведено дуже багато сортів суниці садової з поліпшеними смаковими показниками.

Зокрема, в Нідерландах активно впроваджуються технології комп’ютерного програмування смаку суниці в процесі селекції нових сортів з прицілом на конкретні ринки збуту.

Вчені вважають, що поліпшення смаку суниці при збереженні її транспортабельності, допоможе істотно поліпшити її шанси у війні за світове панування з лохиною.  Ці перспективні сорти суниці садової зараз вирощуються не тільки в найбільш розвинених країнах, де споживач готовий платити за ягоду високої якості, але і в країнах, що розвиваються.

Зокрема, в 2019 році Україна внесла до реєстру сортів суниці шість дуже цікавих сортів від всесвітньо відомого консорціуму італійських розплідників CIV (Consorzio Italiano Vivaisti). Всі сорти, внесені до реєстру, відрізняються відмінними смаковими якостями, при цьому є транспортабельними та врожайними.

Цікаво відзначити, що досягнення прекрасних смакових якостей у нових сортів суниці, часто, досягається, при менш ідеальних кліматичних умовах, що дозволяє розширювати ареал виробництва цих ягід. На відміну від лохини, суниця садова є менш глобальною ягодою – менший відсоток виробленої продукції продається на експорт в свіжому вигляді. Цьому також сприяє широкий вибір сортів, що дозволяє знайти підходящі сорти для самих різних кліматичних умов, і ця тенденція в селекції буде і надалі зберігатися.

На даний момент розвиток виробництва суниці садової в Україні істотно відстає від темпів розвитку виробництва лохини. Впровадження нових перспективних сортів може скоротити цю відстань, адже Україна знаходиться на кордоні ЄС і може експортувати свіжу ягоду в будь-яку країну Євросоюзу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.