Фахівцям молочної галузі добре відомо про позитивний вплив на тварин дріжджів. Цей продукт фермери використовують уже більше століття. Вважається, що дріжджі здатні поліпшити мікробну активність в рубці, підвищити споживання кормів і продуктивність корів. 

За нормального стану довкілля молочна продуктивність корів, у разі додавання дріжджових препаратів як компонентів кормів, суттєво збільшується.

Зокрема, є інформація щодо зростання молочної продуктивності на 1,8 кг на добу, або в перерахунку на молоко, нормалізоване за жирністю 3,5%, – 1,61 кг на добу, а в перерахунку на молоко, нормалізоване за енергією, – 1,65 кг на добу.

За іншими відомостями, введення культури дріжджів до раціону корів дозволяє збільшити середню молочну продуктивність на 1,2 кг на добу.

На ринку доступні дріжджові продукти різних категорій для великої рогатої худоби:

 – гідролізовані дріжджі (вміст клітини розщеплюється ферментами) або автолізовані;
 – живі дріжджі;
 – дріжджові культури: деактивовані дріжджі й ферментаційний бульйон, змішані зі злаковими;
 – інактивовані сухі дріжджі: добре засвоюване джерело протеїну та вітаміну В.

Наразі спосіб дії автолізованих і гідролізованих дріжджів, а також дріжджових культур полягає в одному: вони мають пробіотичний ефект. Біоактивні інгредієнти (наприклад, вуглеводи клітинної стінки, пептиди, метаболіти), що містяться в таких продуктах — являються легкодоступними поживними елементи для корисної мікрофлори рубця. На відміну від цього, спосіб дії живих дріжджів пояснюється споживанням кисню і присутністю біоактивних речовин: живі дріжджі використовують кисень середовища рубця, тим самим створюючи кращі умови для зростання виключно анаеробних бактерій (наприклад, целюлолітичних).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.