Бройлери вперше з’явилися в Америці, шляхом схрещування двох м’ясних порід (частіше використовуються лангшан, Плімутрок, Брама, Корніш). Курчата виходили великими, з масивним тулубом і дуже швидким ростом. Пізніше фермери помітили, що через покоління ці якості зникають і розмножуються такі кури погано.

З часом селекціонери почали виводити нові види (кроси), намагаючись брати від порід тільки кращі якості: швидкий ріст, стійкість до захворювань, велика вага.

Птахи відрізняються повільністю, флегматичним характером і малорухомістю. Тому при вирощуванні їх бажано тримати окремо від інших порід курей.

Бройлер – птах м’ясний. До місяця вони набирають півтора кілограми ваги, а всього за два місяці – набирають живу вагу в 2-2,7 кг, до трьох місяців – важать вже до 4 кг, а деякі півники до 5,5 кг. Вихід м’яса бройлера з тушки складає 65%. На птахофабриках ці цифри можуть бути більше за рахунок великої частки хімічних речовин у кормах.

Збільшення норми введення кукурудзяного глютену в комбікорм курчат-бройлерів різного віку має позитивний вплив на живу масу курчат і конверсію корму.

Про це свідчать результати досліду вчених, які додавали кукурудзяний глютен у комбікорм курчат-бройлерів у кількості 0, 3, 6, 9 та 12% маси раціону, замінюючи ним таку саму кількість соєвого шроту.

Відповідно до збільшення в раціонах вмісту глютену збільшували норму введення DL-лізину в комбікорм.

Курчата, в раціон яких кукурудзяний глютен вводили в кількості 12%, мали живу масу при 6-тижневому віці більшу на 4,2% й витрачали на 1 кг приросту живої маси менше комбікорму на 6,9%, ніж ті, яким глютен до складу раціону не додавали.

Вчені не встановили негативного впливу заміни соєвого шроту кукурудзяним глютеном у раціонах на вихід тушок, грудних м’язів та жиру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...