Урожайність фундука можливо зробити стабільною та прогнозованою, як у випадку садів яблуні.

У цьому переконаний директор сертифікованого розплідника фермерського господарства «Батьків сад» (Хмельницька обл.) Ігор Цибенко.

«Це дозволить навіть невеликим господарствам отримувати прибуток на рівні 6-8 тис. євро/га протягом багатьох десятків років, адже фундук за правильної агротехніки може стабільно працювати в саду 50-60 років і більше», – зазначив він.

Ігор Цибенко наголошує, що підвищити прибутковість саду фундука можливо за рахунок:

– інтенсифікації садів зі схемою посадки 5 х2,5 (800 дерев) або5 х 2 (1 тис. дерев);

– формування V-подібної шпалери на два пагони;

– вирощування за хорватською технологією (4-5 тис. саджанців/га), формування на шпалері, циклічного обрізування;

– базового живлення при посадці за результатами аналізу ґрунту;

– крапельного поливу і фертигації згідно з результатами аналізу води;

– своєчасного захисту від хвороб і шкідників;

– посадки районованих сортів;

– ручного дозапилення;

– мікоризації.

Великі господарства повинні віддати перевагу сортам фундука для кондитерської промисловості та орієнтуватися на експорт, вважає директор ФГ «Батьків сад». Тоді як малі господарства з площами саду 3-5 га мають віддавати перевагу десертним промисловим сортам фундука для внутрішнього ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.