Сафлор красильний (Carthamus tinctorius L.) — фарбувальна рослина, з квіток якої добувають фарбу — картамін. Її вживають для фарбування тканин і харчових продуктів. 

Сафлор красильний також використовується як олійна культура, олія застосовується у виробництві маргарину. Насіння містить 15 — 37% напіввисихаючої олії, яку використовують в їжу. Квітки сафлору використовуються як компоненти квіткових чаїв. У медицині — використовується як  сечогінний та жовчогінний засіб.

З продуктів сафлору красильного в косметології особливо цінується сафлорова олія. Вона насичена лінолевою кислотою (близько 80%), не синтезуються в організмі. Лінолева кислота надає еластичність кровоносним судинам, регулює важливі процеси життєдіяльності організму, має зволожуючий ефект, високу проникаючу здатність.

Олія сафлору красильного має пом’якшувальний та живильний вплив на шкіру, нормалізує клітинні функції, покращує кровообіг, має протизапальну дію, високу вологостримуючу та вологорегулюючу функції.

Сафлор є теплолюбною й дуже посухостійкою та жаровитривалою рослиною короткого дня, що добре пристосована до сухого континентального клімату України.

 Якщо в умовах північного Лісостепу за врожайністю насіння сафлор поступається майже всім ярим капустяним культурам і льону олійному, то в зоні Степу, особливо в посушливі роки, він значно перевищує їх.

Середня врожайність насіння становить 1-1,2 тонн/га, за сприятливих умов – до 2 тонн/га і більше.

Оптимальним для отримання сходів є поступове наростання температур за наявності вологи. Насіння починає проростати за температури ґрунту 2-3 °С, а оптимальною для отримання сходів є температура 6-8 °С.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.