За штучною яловичиною в магазинах Азії можуть з’явитися вирощені в пробірках креветки, краби і омари. Сінгапурська компанія Shiok Meats має намір вийти на азіатський ринок зі створеними у власній лабораторії аналогами морепродуктів.

Виробник впевнений, що такий підхід краще традиційного вилову. Обсяги ринку морепродуктів величезні, особливо в Південно-Східній Азії. Жителі одного тільки Китаю щорічно з’їдають 3,5 мільйонів тонн ракоподібних. Наразі їх виробництво не можна назвати екологічо чистим: при вирощуванні креветок руйнуються прибережні екологічні системи і використовується низькооплачувана, а часом навіть рабська праця.

Зараз Shiok Meats працює над створенням штучного м’яса креветок. Перші досліди були успішними, так що стартап вже готовий створювати продукт за ціною 5000 доларів за кілограм. Ціна досить висока, але вона набагато нижче, ніж у інших виробників м’яса з пробірки.

Відпрацювавши технологію на креветках, виробник перейде до виробництва більш дорогих і складних крабів і омарів. Перший комерційний продукт стартап має намір вивести на ринок в найближчі 3-5 років. Якщо штучні морепродукти будуть користуватися попитом, компанія спробує вийти і на інші ринки – наприклад,  Австралії.

Shiok Meats – далеко не єдина компанія, яка експериментує зі штучними морепродуктами. Наприклад, Finless Foods планує почати продажі риби з пробірки вже в 2020 році, а Good Catch розробляє цілу лінійку рослинних аналогів морепродуктів – від устриць до тунця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.