У Польщі свині все частіше хворіють на африканську чуму. Здогадайтеся, куди поляки продають м’ясо?

В Україну масово завозять свинину з сусідньої Польщі, де до сих пір не можуть побороти африканську чуму свиней. М’ясо провозиться в Україну за сірими схемами під виглядом сала і свинячих субпродуктів, при цьому ветеринарний контроль відповідним чином не здійснюється, а то і зовсім відсутній.

Чому українці не їдять своє м’ясо?

Останнім часом споживання свинини в Україні збільшилася, з’явився навіть її дефіцит. Він покривається імпортом, причому, як показало розслідування, імпортом не зовсім легальним.

Починаючи з листопада минулого року ціни на свинину стали істотно падати. Якщо в кінці минулого року ціна кілограма живої ваги становила 43 гривні, то в лютому 2019 го вона знизилася до 38 гривень – виробники вважають це рівнем собівартості. Що ж робити українським виробникам тваринницької продукції, які змушені працювати в збиток, або в кращому випадку в нуль?

«Деякі експерти» називають причинами такого стану справ подорожчання енергоресурсів, зростання зарплат і високі ціни за транспортування. Однак в цій версії є цілий ряд нестиковок. Падіння цін на внутрішньому ринку логічніше пояснити зростанням поголів’я. Але, на жаль, за два роки вона зменшилася на два мільйони. А споживання свинини при цьому збільшилося!

За офіційними даними, дефіцит перекривається цілком законним імпортом. І росте він величезними темпами: якщо в 2017-му в Україні імпортували 5 600 тонн, то в 2018-му – вже 28 654 тонн. Тобто, виходить, ми їмо імпортне сало і імпортне м’ясо, замість того, щоб споживати своє, яке нічим не гірше? 

Однак ситуація в галузі погіршується. За десять місяців 2018 року промислові господарства України реалізували на забій 3,8 млн. свиней з сукупною живою вагою 403,6 тис. Тонн, що на 4% менше, ніж за відповідний період минулого року.

В чому справа? Виявляється, винен елементарний демпінг: імпортна свинина потрапляє в Україну не тільки легальним шляхом!

Три відтінки імпорту: сірий

Маленький лікбез. Імпорт буває трьох «кольорів», тобто видів: білий, сірий і чорний.

З «білим», все зрозуміло. За нього сплачено всі податки і збори в держскарбницю.

«Сірий» – це, коли товар завозять за заниженою ціною, і відповідно, держава свою законну частку податків недоотримує.

І, нарешті, «чорний» – звичайнісінька контрабанда, це коли товар надійшов у країну взагалі без всяких податків і зборів.

Влітку минулого року Володимир Гройсман на засіданні Кабміну перерахував найпоширеніші «схеми», які дозволяють занижувати митні та інші обов’язкові платежі, а то і зовсім не платити їх.

Прем’єр мав намір оголосити «війну» таким махінаціям, для чого обіцяв мобілізувати співробітників Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Державної фіскальної служби і Нацполіціі.

«Під назвою одного товару ввозиться інший – більш дорогий. Таким чином знижується митна вартість, і розмитнення відбувається по інших групах товарів, які значно дешевше. Такі втрати істотно впливають на держбюджет. Так званий пересорт із заниженням митної вартості », – зазначає Гройсман.

Так ось, експерти на фактах доводять, що в Україні сьогодні процвітає так званий «сірий» імпорт свинини. Працює це так. М’ясо їде в Україну з Польщі. Але на українській митниці свинина ціною не нижче в $ 1,7 за кілограм «перетворюється» в сало і свинні субпродукти, які коштують в п’ять разів дешевше, а ще в дешевий пересорт м’яса! Митники та прикордонники не оглядають транспорт і товар, не фотографують його. Відповідно ніякого огляду ветеринарною службою і мови бути не може для такого вантажу! У документах написано, що вантаж – сало, м’ясні субпродукти, м’яснний пересорт, а в фурах – дорога свинина. Митний збір та інші податки теж, природно, не платяться як за м’ясо. Ну і само собою ПДВ. За рахунок зниження цін на таку “свинину” за приблизними підрахунками Україна недоотримала в 2018 році близько 850 млн. гривень ПДВ.

Ще раз повторимо: собівартість легально виробленої свинини в Україні вище, ніж у завезеної за цими схемами. Чесним виробникам неможливо конкурувати з сірої імпортною свининою. За приблизними підрахунками, виробникам свинини в Україні було завдано збитків в 2018 році приблизно на 5 млрд. грн.

Звичайно, це позначається на зменшенні оборотних коштів у виробників свинини і на зниженні інвестиційної привабливості України. За подібною схемою працюють і деякі виробники м’ясних виробів, і оптовики, і фірми-одноденки спеціально під цю справу створені.

Недоотримання податків в державу і понесення збитків галуззю це одна сторона медалі, але як підрахувати за рік завдані збитки здоров’ю нації, якщо кожні 6 тон споживаної в Україні свинини прийшла з-за кордону, потрапляє до нас на стіл без ветеринарного огляду. Чого варта тільки ситуація з шкідливим вірусом в Польщі, але про це трохи пізніше.

Ось офіційні дані УКРІНФОРМ України завезеного «сірого» продукту за 2018 рік:

товар тон/ср.ціна

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

М’ясо свинини 203

286т

368т

805т

1510т

1889т

3172т

Сало 209

4667т

2640т

5169т

3313т

5162т

4316т

Свинні субпродукти 206

2860т

2062т

2732т

2158т

1407т

1672т

Транзит

 

 

 

 

 

 

 

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

Підсумок

3784т

3545т

3961т

3720т

2952т

2224т

28 216 тон/12 324тонн по ціні менше $1.6

5469т

5495т

6515т

5290т

5493т

4742т

53 702 тон

2200т

1723т

2242т

2689т

2456т

2240т

25744 тон

 

 

 

 

 

 

30000 тон

 

Зверніть увагу – м’яса завезено трохи більше 28 тонн. З цього 12 тонн за ціною менше $ 1.6, це і є так званий пересорт з більш дешевого м’яса (свинячий триммінг (обрізки).

Все інше – «сало і свинячі субпродукти». А ще транзит. Підсумок: більше 100 000 тонн свинини за ціною $ 0,35-0,9 за кілограм. Зрозуміло, що під виглядом сала і субпродуктів завозиться з Європи м’ясо за заниженою ціною, без відповідних ветеринарних документів, з липовими деклараціями.

Куди ж дівається потім це “сало”? Ось як приклад, цікаві дані по декільком компаніям, що спрацювали по схемі постачання «сала» (всього 112 компаній): ТОВ “Константа ОПТ ТОРГ” (код ЄДРПОУ 42454380) імпортувало згідно з даними УКРІНФОРМ за останні три місяці минулого року – 218 917 кілограм свинячої продукції, а продало – нуль. Така ж картина і у ТОВ “Н-ПРОДАКШН” (Код ЄДРПОУ 41914880) імпортувало – 2 456 454 кілограм, а продало офіційно тільки 70 793 кг.

І це всього лише два приклади з більш ніж 100 фірм (ТОВ «ВОЛІНЬТРЕЙД», код ЄДРПОУ 39945815 ТОВ «СПАРТАК» код ЄДРПОУ 13350026, ТОВ «Глікон» код ЄДРПОУ 39805833, ФОП Крамар Д.В. код 6691295168, ФОП Мельничук І.В . код 7191898956 і т.д.), інформацією про які ми маємо в своєму розпорядженні, і які займаються подібними схемами!

Куди ж дівається різниця в сотні тонн? Пояснення цьому тільки одне – “сіра” схема перетворюється в “чорну”. Уже в Україні м’ясо продається за готівку, і потрапляє до нас на стіл у вигляді ковбаси і сосисок, або як стейки в ресторанах.

І тут виходить ще один трюк з обманом держави – ставка ПДВ при продажу агропродукції становить 20%, але покупці – тобто підприємства з переробки – її не платять. Оскільки оперують готівкою.

Таких фірм – десятки, практично всі під виглядом дешевої свинини завозять м’ясну продукцію сумнівної якості без ветеринарних документів, при цьому порушують митні правила, недоплачують до бюджету гроші. Все це легко перевірити за міжнародною допомогою порівнявши митні бази країн – по Європі “свинячий вантаж” йде абсолютно по законним документам, перемальовували їх вже на кордоні з Україною, щоб це встановити, відповідні органи могли б зробити запит через Інтерпол – тоді б побачили фальшиві декларації і пересортицю. Нагадаємо, що Україна з 1992 року є членом Інтерполу, а з 1993 року в Україні діє Національне центральне бюро Інтерполу згідно постанови Кабміну №220.

Допомогло б Україні і участь в міжнародній операції OPSON при Інтерполі і Європолі, в рамках якої на міжнародному рівні борються з неякісними і підробленими продуктами харчування, контрабандою і подібними сірими схемами імпорту.

За українським законодавством, за правопорушення на митниці покладено тільки адміністративна відповідальність. А контрабандою сірий імпорт свинини в Україну назвати не можна – податки то з неї сплачуються. Подібна безкарність дозволяє процвітати подібним схемам. І тому можемо сміливо припустити, що митниця буде вічно “давати добро” сірому імпорту.

Подарунок з Польщі

Як уже згадувалося вище, економічні збитки не найголовніше в цій ситуації. Найголовніша небезпека цих схем в тому, що вони створюють величезну загрозу життю і здоров’ю людей. Нас з Вами! Схоже, нікого не цікавить, що потрапляє на стіл до українців, з якого м’яса роблять ковбасу і сосиски, якими ми годуємо наших дітей? Адже при ввезенні в країну продукції шляхом «сірого імпорту» відсутня не тільки митний контроль, але і ветеринарний. Або ж проводиться, для галочки. Попросту українців годують м’ясним сміттям. Ввезене м’ясо може містити найнебезпечніші віруси і бактерії для людей, завдати шкоди сільському господарству, безпосередньо галузі тваринництва, і навколишньому середовищу. Тут спокійно можна говорити і про “біологічне тероризмі” і для цього є всі причини так вважати, адже не дарма Польща, наприклад, потрапила зараз в європейську блокаду з постачання свинини в ряд країн Євросоюзу.

Українські кордони для імпорту свинини повністю відкриті. Повна відсутність контролю з боку відповідних органів в колосальних масштабах – більше 15% свинини, завезеної без належного догляду з несприятливого фактично закритого регіону!

При цьому левова частка «сірої свинини» надходить до нас з Польщі. Ми звикли вважати Польщу добрим сусідом, прикладом реалізованих євроінтеграційних прагнень. Однак Польща дала і приклади «м’ясних скандалів» – показавши, наскільки її корупційні схеми близькі по духу до слов’янських країн-сусідів.

П’ять років Польща потерпає від африканської чуми свиней (АЧС). Спалахи цієї хвороби спостерігаються буквально щотижня: у 2018 році виявлено 57 епізодів (у 2017 році – 81). З 230 тисяч перевірок фермерських господарств, запланованих в Польщі для боротьби з захворюванням в 2018 році, виконано було лише близько 6000.

М’ясопереробний завод в місті Стараховіце закрили після того, як несподівано нагрянула в його цехи перевірка виявила, що зіпсоване м’ясо тут не викидали, а пускали на переробку. Покрита цвіллю свинина йшла на виробництво ковбаси, сосисок та інших м’ясопродуктів. Шокуючі кадри показали всі польські телеканали, а місцева преса неодноразово дорікала владі за слабкий контроль в галузі тваринництва. І це реальні факти.

За даними фахівців Міністерства сільського господарства Польщі, в деяких господарствах все ще годують свиней і птицю забороненим і в Євросоюзі, і в Польщі кістковим борошном, що містить хвороботворний білок «пріон». Ця речовина, на думку вчених, може викликати захворювання на коров’ячий сказ навіть у людей. Все це змусило експертів Євросоюзу розпочати перевірки польських підприємств.

У жовтні минулого року на кордоні з Калінінградською областю була затримана фура зі свининою. Російські ветеринари звернули увагу на низьку якість продукції. У польського постачальника не було необхідних документів, а пред’явлений ними ветеринарний сертифікат невстановленого зразка був явною підробкою.

Природно, продажі польської свинини в ЄС впали (наприклад, Франція, Німеччина і Данія повністю заборонили ввезення свинини з Польщі). Росія також давно ввела заборону на поставки м’яса з Польщі на свій ринок.

Куди відправити товар? Зрозуміло, в Україну. Але Україна – найбідніша країна Європи, крім того, сама виробляє добротну свинину. А щоб з нею конкурувати в ціні, а в реальності демпінгувати, завозити м’ясо можна тільки за сірими і чорними схемами – інакше сенсу немає. І ці чорні схеми – «чорна мітка» не тільки для тваринництва України, вони ставлять під загрозу здоров’я українців.

Чи робить якісь кроки держава для боротьби з цим злом?

Природно, що ніякі махінації неможливі без «даху» на найвищому рівні, куди і заноситься частка. Буває, її зменшують, щоб заробити бали в очах довірливих виборців. Так, 22 грудня 2018 року в Україні розпочалася операція з перекриття «чорного» імпорту і скорочення обсягів «сірого» – за три місяці до президентських виборів прем’єр-міністр Володимир Гройсман домовився з Порошенком попрацювати на престиж гаранта. Митниці була поставлена ​​задача підвищити збори в бюджет в лютому-березні не менше ніж на 25% в порівнянні з 2017-м роком, які завдяки «сірими» схемами і скоротилися.

Мета операції: максимальне зниження «чорного і сірого» імпорту в Україну.

«Спроба ручного регулювання при оформленні імпорту насамперед негативно позначилася на легальних імпортерів, які працюють «в білу». А сірий імпорт зараз відстоїться і знайде 101 спосіб зайти через інші щілини. Якщо правила гри не будуть встановлені для всіх однакові», – казав екс-глава митної служби Анатолій Макаренко.

Україна щорічно втрачатиме сотні мільйонів гривень через злочинні схеим та оборудки, поки влада не припинить імітувати боротьбу з корупцією. Адже за схемами сірого імпорту в Україну завозиться не тільки свинина, але і риба, птиця та інші продукти.

Як писали ЗМІ, ділити вплив на митниці в Україні Петро Порошенко почав ще в 2015 році. А для контролю над контрабандою привернув митників режиму Януковича – Калетника і Романенко. Під безпосередній вплив президента відійшла половина митних постів України. Інша половина залишилася або в спільній «опіці», або під впливом людей Калетника.

Тому ми скільки завгодно довго можемо говорити про боротьбу з махінаціями на митниці, вона як і раніше буде «давати добро» контрабанді і сірому імпорту, не піклуючись ні про здоров’я людей, ні про поповнення бюджету, ні про інтереси вітчизняних виробників. З огляду на комплекс реформ в медицині і так досить величезною кількістю проблем в цій сфері, наша держава заради одноразової сьогочасної вигоди окремих комерційних структур нехтує самими головним: здоров’ям нації!

А після виборів ситуація може ще й посилиться. Чи переживе це наше сільське господарство або зі столів українців остаточно зникне доморщене м’ясо і сало, селяни відправляться на заробітки в Росію і Польщу, а нові епідемічні сплески серед населення накриють Україну?

Сергій Середа

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.