Брюссельська капуста (Brassica oleracea var. gemmifera) — дворічна рослина родини капустяних. У їжу вживаються зелені листові качанчики. Росте в помірному кліматі.

100 г брюссельської капусти, це — 25-34 ккал. Містить клітковину, залізо, фосфор, калій, вітамін С, вітаміни групи В, провітамін А. У брюссельській капусті знаходиться в 1,5 раза більше вітаміну С, ніж в апельсинах і лимонах.

З’явилася ця капуста як дика рослина в 1750 році на околицях Брюсселя. Бельгійці стверджують, що вперше виростили брюссельську капусту в 1821 році, і вважають її національним продуктом, яким пишаються найбільше (поряд з вафлями, цикорієм, сирами й бельгійським печивом). Сучасний різновид брюссельської капусти морозостійкий. Ця рослина досягає одного метра у висоту, на стеблі росте від 20 до 75 маленьких мініатюрних качанчиків. 

Брюссельська капуста — цінний дієтичний продукт. Її відвар по поживності не поступається курячому бульйону. До їжі застосовують маленькі качанчики, розміщені на довгому стеблі у пазусі листів. Використовується у свіжому та відварному виді.

З неї готують салати та холодні закуски, перші та другі страви, гарніри до м’яса, використовують для оздоблення страв, маринують, консервують, заморожують. При купівлі капусти необхідно вибирати якомога свіжішу, з маленькими та твердими качанчиками, з щільно прилеглим один до одного листям. Корисна при захворюваннях серцево-судинної системи та діабеті. Майбутнім мамам рекомендується включати в раціон брюссельську капусту як джерело фолієвої кислоти. Вона необхідна для правильного розвитку нервової системи й зменшує ризик вроджених пороків у дітей. Як відмінне джерело вітаміну С, головного антиоксиданту, брюссельська капуста допомагає молодим мамам зберегти чудовий колір шкіри обличчя.

Строки прищипування брюссельської капусти мають значний вплив на висоту рослин, кількість листків та головочок, діаметр листкової розетки. Також вони впливають на кількість товарних головочок, що формуються на рослині.

У пізньостиглих сортів капусти  найбільша кількість головочок формується за прищипування рослин 10 вересня. У пізніші терміни спостерігається поступове зменшення їх кількості на рослині.

У середньопізніх сортів найменша кількість головочок зав’язується у перший строк прищипування. За найпізнішого строку виконання цього заходу рослини досягають найбільшої висоти і на них формується найбільша їх кількість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.