Начальник відділу розвитку землеробства та тваринництва департаменту АПК Львівської ОДА Тетяна Борушок розповіла про експеримент з промислового вирощування квасолі, організований Львівською ОДА.

Вирощували особливий вид квасолі — так звану Яську. Цей ще не зареєстрований офіційно сорт народної селекції, що вирізняється великим розміром та красивим білим кольором квасолин, віддавна вирощували в кількох районах Львівщини.

Зараз цю квасолю вирощують на присадибних ділянках, продаючи по 25–30 грн/кг, а ті, хто має час і гроші торгувати на ринку «Шувар» у Львові, виручає по 60 грн/кг.
Квасолю, вирощену на експериментальній ділянці, вдалося реалізувати  по 80 грн/кг. Експеримент, організований Львівською ОДА, мав на меті показати успіний приклад технології вирощування (посівний матеріал, сорт, та ін.).

Організація збуту квасолі проводилась Львівською ОДА в рамках французького проекту підтримки сільського господарства. Зокрема було створено кооператив «Стрийський ясь», який зміг налагодити постачання до однієї з місцевих мереж ресторанів, роздрібної мережі «Ашан» та на ринок «Шувар», зареєструвати бренд, створити упаковку.

Паралельно відбувається державна реєстрація сорту та його реєстрація як локального продукту. Тож після завершення всіх процедур квасоля сорту Яська зможе сміливо стати візитівкою Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.