Капу́ста Романе́ско, також відома як цвітна капуста Романеско, або просто Романеско, має їстівні бутони суцвіть, належить до виду Капуста городня. Має колір шартрез.

Романеско має вражаючий вигляд, тому що її форма природно наближена до фракталу (нерегулярна, самоподібна структура). У порівнянні з традиційною цвітною капустою текстура Романеско набагато більш хрустка. Має тонкий горіховий присмак.
Романеско вперше була задокументована в Італії (як broccolo romanesco, що з італійської перекладається як “броколі з Риму”). Романеско з’явилася на міжнародному ринку близько 1990 року.
Романеско зовні нагадує цвітну капусту, але має зеленувато-жовтий колір та має вражаючу форму фракталу в природі. Суцвіття (бутон) має самоподібний характер, з розгалуженими меристемами, складеними у логарифмічну спіраль. У цьому сенсі форма бутону приблизно є природним фракталом; кожен бутон складається з серії невеликих бутонів, усе розташовано в одну логарифмічну спіраль. Цей самоподібний візерунок продовжується на декількох дрібніших рівнях. Візерунок є лише приблизним, оскільки фрактальний візерунок у підсумку закінчується, коли розмір елемента стає досить малим. Кількість спіралей на головці романеско складається у ряд Фібоначчі.

Як овоч Романеско багата на вітамін С, вітамін К, харчові волокна та каротиноїди.

Причини появи відмінностей від звичайної цвітної капусти та броколі були змодельовані як розширення однієї зі стадій зростання бутонів, але генетична основа цього невідома.

Збирання врожаю капусти Романеско починають, коли суцвіття повністю сформуються та матимуть тугу консистенцію.

Сформовані рослини збирають мірою достигання, не допускаючи перезрівання суцвіть, інакше головки капусти втратять свою соковитість і ніжність.

Суцвіття зрізують гострим ножем, складають у дерев’яні або пластикові контейнери та відправляють на реалізацію.

Якщо є потреба притримати реалізацію зібраної продукції, то суцвіття капусти Романеско відправляють у приміщення з низькою температурою 0-2 °С та високою відносною вологістю повітря (до 95%).

За таких умов зібрана продукція може залишитися свіжою майже два місяці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.