Крамбе – олійна культура, що є доволі перспективною для вирощування в Україні.

Наявність у насінні великої кількості олії, що слабо висихає, з низьким йодним числом (93-97) і високим умістом ерукової кислоти (до 60%) дозволяє використовувати олію крамбе як на технічні, так і на харчові цілі – у кондитерській промисловості, для приготування різноманітних страв і салатів.

Надземна маса крамбе є добрим кормом для тварин. Крім цього, може використовуватися як сидеральна культура поряд із ріпаком ярим, гірчицею білою й редькою олійною.

В даний час крамбе вивчається і вирощується в багатьох країнах світу (Швеції, Польщі, Німеччині, Болгарії, Ірландії, Канаді, США, Данії, Японії, Китаї та ін.). Численні випробування показали велике господарське значення даної культури з її багатоплановим використанням. Наприклад, в Ірландії масло крамбе використовується для підвищення клейкості каучуку і для приготування пластичних плівок. У США використовується для отримання пластмас, смол, синтетичних волокон і мастил.

Крамбе представляє інтерес як однорічна, високоврожайна, невибаглива до грунту, посухостійка культура з коротким вегетаційним періодом.  Цінність цієї рослини визначається ще й високою врожайністю насіння (до 3 тонн/га), високим вмістом олії в насінні (до 46%) і якісним складом олії, який є найактуальнішим показником для сучасних сортів олійних культур, що визначає якість олії та напрями його використання.

Посів крамбе проводять в I-й декаді травня суцільним рядовим способом з нормою висіву 3-3,5 млн. Вагова норма схожих насінин на гектар  – 25-30 кг. Збирання проводять, коли листя на рослинах опаде і плоди придбають жовтувате забарвлення. Кращі попередники – чистий пар, озимі зернові, просапні, багаторічні та однорічні трави.

Таким чином, висока врожайність насіння, порівняно короткий вегетаційний період, що дозволяє обробляти дану культур майже повсюдно, стійкість її до абіотичних і біотичних факторів зовнішнього середовища дозволяють віднести крамбе до числа перспективних культур, що сприятиме підвищенню біорізноманіття в рослинництві і стабільності виробництва рослинних олій для різних цілей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.