Кизил належить до групи малопоширених культур, про які на разі недостатньо інформації щодо біології розвитку, біохімічного складу плодів, агротехніки вирощування, можливості використання. Це малопоширена, нішева культура в садівництві.

В Україні насадження кизилу зосереджено майже у всіх регіонах країни. Найбільше цієї культури в Запорізькій, Черкаській, Київській, Рівненській, Закарпатській областях. У нашій країні закладаються перші промислові насадження кизилу. Дуже популярний кизил в багатьох країнах світу, серед яких: Китай, Японія, Грузія, Греція, Польща, Болгарія, Сербія, Словаччина, Чехія.

Лікарська культура

Кизил відомий перш за все як лікувально-профілактична культура. В Японії і Китаї плоди кизилу використовують для виготовлення лікарських препаратів для зміцнення нервової системи; в Європі – препарати антидіабетичної, жарознижуючої, сечогінної дії. Плоди кизилу мають менше цукру, ніж інші плодові культури, причому приблизно в однаковій кількості інвертних легкозасвоюваних глюкози і фруктози. Сахарози в плодах кизилу немає, що дуже важливо для діабетиків. Дуже корисні плоди кизилу завдяки високому складу біологічно активних речовин, зокрема, вітаміну С і Р-активних речовин. Все це дозволяє позиціонувати кизил як компонент здорового харчування, мода на яке зараз поширюється на Заході.

Органічна культура

Насадження кизилу за хорошого агротехнічного догляду не потребують обробки отрутохімікатами, тому кизил ідеально підходить для органічного садівництва.

Краще закладати кизиловий сад навесні

Закладаючи промислові сади, потрібно подбати про сорти-запильники. Для кращого запилення в саду розташовують по 2-3 сорти, розміщуючи їх через ряд сортовими смугами.

Кизил не потребує спеціальної обрізки на плодоношення, але в перші роки після посадки рослинам необхідно формувати крону.  Закладання квіткових бруньок відбувається навесні, і в цей період насадження потрібно підгодувати добривами.

Кизил – морозостійка культура, переносить зниження температури до -30 ° C. Так, в науково-дослідній станції помології ім. Л.П. Симиренка кизиловий сад витримав тривалі морози взимку 2012 року, коли в першій декаді лютого температура знижувалася до -31,2 ° C. Утім, значна частина врожаю все ж була втрачена.

Розмноження

 Найефективніший спосіб розмноження сортів кизилу – окулірування сіянців. Вихід посадкового матеріалу за розмноження окулірування  – 85-90%. В умовах Правобережного Лісостепу терміни окулірування – 5-25 серпня. Техніка окулірування звичайна, що застосовується й для інших плодових культур. Досягти високого виходу садибного матеріалу розмноженням зеленими і здеревілими живцями можна в умовах підвищеної вологості, контрольованої температури і з використанням фізіологічно активних речовин.

Урожай

Своєчасний збір плодів кизилу має важливе значення. Плоди, зібрані передчасно, не встигають накопичити достатню кількість органічних речовин, зокрема антоціанів, і залишаються недостатньо забарвленими, кислими, у них немає аромату, вони швидше в’януть. Запізнілий збір врожаю призводить до великих втрат через осипання. Для подовження періоду збору та надходження врожаю на ринок збуту слід закладати сад із різними термінами дозрівання. Врожай кизилу збирають за досягнення плодами споживчої стиглості.

Переробка

Плоди кизилу є відмінною сировиною для виготовлення високоякісного варення, компоту, мармеладу, желе, квасу, морсу, соків, екстрактів, сиропів.

Кизил – відмінна сировина для заморозки і сушіння завдяки високому збереженню біологічно активних речовин у продуктах.  Цікавим і новим напрямом є ​​використання плодів кизилу для виробництва сидру. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...