Цикорій, який відомий як «блакитна кульбаба» і натуральний замінник цукру, містить багато вітамінів і мікроелементів, корисних для здоров’я людини. Хоча в багатьох країнах цикорій вважають бур’яном, в Бельгії його вирощують як культуру в грунті і на гідропоніці.
Ів Лесаж, що займається оптовими цілорічними поставками цикорію, каже, що ринок збуту «блакитної кульбаби» стає дедалі ширшим.

«В даний час на цикорій спостерігається великий попит. Багато купується як за кордоном, так і на внутрішньому ринку Бельгії. Взимку споживачі вважають за краще споживати традиційний ґрунтовий цикорій. На смак він більш гіркий, ніж вирощений на гідропоніці, і коштує трохи дорожче ».
У той час, як більшості українських споживачів цикорій відомий у вигляді сиропів і порошку для тонізуючих напоїв з висушених і обсмажених коренів, в Європі в їжу вживають надземну частину рослини, додаючи в салати, супи і навіть  піцу.

Поля, на яких вирощуються коріння цикорію, можна знайти в околицях Левена, Кампенхаута і Де Хаана в Бельгії. Після прибирання коріння поміщають або в лотки (гідровиробництво), або в грунт в теплицях. Щоб пагони цикорію зберігали ніжну текстуру, вегетація відбувається в темряві.
За словами Іва, у кожного регіону свої переваги за розмірами рослини.

«У Брюсселі споживачі вважають кращим маленький цикорій, а в Антверпені побільше. Все залежить від побажань покупця: ресторани закуповують цикорій менших розмірів, щоб подавати повністю разом із стравою».

Споживання цикорію в свіжому вигляді багато в чому обумовлено тим, що властивості продуктів з цієї рослини визначаються дотриманням технології під час обробки. 

Проте спотворення технологічних процесів призводить до втрати низки важливих властивостей. Доведено, що цикорій має найсприятливіший вплив на людський організм в широкому спектрі: підвищує імунітет, поліпшує серцеву діяльність, сприяє профілактиці онкозахворювань, застосовується при боротьбі з ожирінням, як допоміжний засіб при жовчнокам’яній хворобі і служить замінником цукру при діабеті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...