Норвезький фермер Джорн Хафслунд з господарством, в якому налічується всього 12 корів, став кращим виробником сиру в світі у 2018 році. Він обійшов представників з 40 країн та підкорив журі смаком сиру «Гауді».

Джорн Хафслунд з дружиною 12 років займається виготовленням сирів. Це – їхній сімейний бізнес, який вони заснували після туристичного туру Європою. Для цього мають 12 власних корів. Вони щороку дають від 80 до 90 тис. літрів молока. Ще 120 тис. літрів закуповують у найбільшого в Норвегії виробника молочних продуктів – компанії «TINE». Це дає змогу виготовляти щороку 20 тонн сиру. 2019-го Хафслунд з дружиною планують збільшити виробництво до 30 тонн.

Корови на фермі Хафслунда дають у середньому по 8000 кг молока на рік. Таких результатів вдалося досягти завдяки генетиці. Фермер застосовував спеціальну сперму від Geno (селекційна організація молочних порід корів у Норвегії) та вивів власні породи червоних корів. Крім того, Хафслунд практично не використовує антибіотиків.

Тварини з GPS-датчиками випасаються на орендованих пасовищах. За словами фермера, там якісна свіжа трава, яка вирощується цілорічно та підходить саме цьому типу корів.

Хафслунд не обробляє землю від бур’янів. Натомість використовує добавку в силосі, щоб зменшити ризик виникнення цвілі. Саме цей силос разом з хлібом є основним зимовим раціоном для корів.

З власного молока виготовляє сири «Камамбер» та «Брі». Продукцію продає в мережах норвезьких продуктових магазинів. Його сири також замовляють міжнародні роздрібні мережі. До прикладу, сири Хафслунда можна знайти в Лондоні та Мадриді.

Щоп’ятниці Хафслунд власноруч доглядає за коровами – виводить їх на пасовище та чистить стайні. Це дозволяє краще розуміти та відчувати власний бізнес. В інші дні – вирішує логістичні та маркетингові завдання з реалізації молочної продукції.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.