Підприємець Володимир Кузьмінчук з села Волиця, біля Житомира, вирощує білоголову капусту різних термінів дозрівання на площі 22 га. Урожай ранньої капусти отримує на рівні 70–80 тонн з гектара, середньостиглих, середньопізніх і пізніх гібридів — понад 80 тонн з гектара. У 2018 році окремі ділянки капусти Агресор F1 і Лексикон F1 давали по 120 тонн з гектара.

ПП «Кузьмінчук» обробляє 110 га орендованої землі. Вирощують зернові, технічні та овочеві культури. Білоголова капуста різних термінів дозрівання, цвітна та броколі в цілому займають у господарстві 22 га. Ранню капусту культивують на чотирьох гектарах, середньостиглу — на двох, а середньопізню та пізню — на десяти гектарах. Цвітної капусти й броколі висаджують по два гектари.

Також господарство має власні теплиці. Опалювані плівкові теплиці займають площу 2000 м2. Одна з них обладнана водяною системою опалення, інша — повітряною. Неопалювані теплиці займають площу 3000 м2.

Капуста білоголова

— Капусту на попереднє місце повертаємо на третій або четвертий рік, — розповідає директор Володимир Кузьмінчук. — Не вирощуємо ранню капусту після зернових культур, які обробляли гербіцидом Гранстар Про, оскільки може бути післядія. Також поганим попередником для капусти є пшениця, адже вона приваблює трипсів, які потім активно шкодять головкам. Зазвичай вирощуємо капусту після сої, гречки, багаторічних трав. Торік наприкінці червня на полі, де попередником була соя, на 2,5 га висадили капусту Агресор F1. На цій ділянці практично не спостерігалося хвороб, хімічний захист був профілактичним.

Ґрунти підприємства — чорноземи звичайні. Під капусту їх готують з осені, вносять хлористий калій, щоб за зиму вимився хлор.

— Торік спробували чизелювання. Для експерименту 12 га зорали на зяб, а на 6 га провели глибоке розпушування, — розповідає директор. — Результат останнього мені сподобався. Ми чизельним плугом руйнуємо ущільнену підорну підошву та розпушуємо ґрунт на глибину 50 см. За зиму на полі накопичується більше вологи, тоді рослини краще ростуть та розвиваються, дають більший урожай. Думаю, що треба проводити таку операцію раз на два або три роки.

Рано навесні закривають вологу боронами. За два тижні до висаджування розсади в поле, ґрунт обробляють від бур’янів гербіцидом Трефлан. Потім вносять комплексні мінеральні добрива Yara Mila та проводять культивацію комбінованим агрегатом типу «Європак».

З ранньостиглих капуст вирощують гібрид Сунта F1 (Takii Seed) із вегетаційним періодом 53–56 днів та гібрид Балбро F1 (Hazera) із вегетаційним періодом 60–70 днів.

Із середньостиглих капуст культивують Круізор F1 (Syngenta). Середньопізній Агресор F1 стабільно дає добрий урожай, його висаджують у кілька термінів. Також є посіви Лексикону F1 та Золтану F1.

Капусту вирощують тільки з касетної розсади, щоб рівномірно наростали головки.

З 15 лютого висівають на розсаду солодкий перець, 20–25 лютого — ранню капусту. Середньостиглу капусту висівають в неопалювані теплиці з 15 квітня, після неї поетапно сіють середньопізню та пізню. Проти хвороб розсаду обробляють біопрепаратами Планриз, Триходермін, Пентафаг.

Капуста в полі

Перед висаджуванням спочатку розбивають поле на смуги завширшки 18 м, відповідно до ширини захвату обприскувача. Роблять технологічні колії, які займають 15% площі.

Розсаду ранньої капусти висаджують у поле з 15 квітня. Інші капусти садять конвеєрним способом: кожні два тижні висаджують партію розсади. Завершують садіння наприкінці червня пізніми сортами.

— Торік під посадку капусти ми чекали дощу, — ділиться досвідом Володимир Кузьмінчук. — Терміни висаджування вже проходили, а його все не було. Тоді вирішили садити розсаду без поливу в сухий ґрунт, заглиблюючи розсадосадильну машину. Розсада прижилася чудово, випало лише 2% рослин.

Розсаду капусти висаджують за схемою 75×40 см. Одна смуга завширшки 18 м вміщає 24 рядки. 

Після висаджування розсади посіви обробляють від альтернаріозу біопрепаратами Планриз і Триходермін раз на 10 днів. До змикання листків у рядках проводять дві або три міжрядні культивації, у період інтенсивного наростання головок — одне просапування.

За вегетаційний період проводили від п’яти до шести обробок від шкідників інсектицидами Енжіо, Белт, Актара з інтервалом у два тижні.

Збирання врожаю

Ранню капусту збирають 20–25 червня, зрізують виповнені головки вагою від одного до півтора кілограма і пакують їх в овочеві сітки. Урожайність ранньої капусти Сунта F1 становить 70 т з гектара, Балбро F1 — не менше 80 т з гектара.

Середньостиглу капусту Круізор F1 збирають на початку серпня. Урожай середньостиглої, середньопізньої та пізньої капусти перевищує 80 т з гектара. Окремі ділянки гібридів Агресор F1 і Лексикон F1 дали у 2018 році 120 т з гектара. На трьох гектарах капусти Золтан F1 на крапельному поливі збільшили густоту стояння рослин на 15 тис./га й отримали врожай 100 т/га. На загущених посівах якість головок краща, адже вони наростають однакової величини.

На зберігання в овочесховище закладають гібриди Золтан F1 і Лексикон F1 обсягом від 200 до 300 т. Капусту зі сховища продають до 15 квітня. Втрати під час зберігання становлять до 20%.

Капуста цвітна та броколі

В Україні капусту цвітну та броколі вирощують на незначних площах, — зауважує директор. — Плануємо під цими видами капуст збільшити посівну площу, оскільки на них є ціна. У броколі є один недолік: короткий термін збирання. Не встиг за два дні зібрати — рослини зацвіли.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.