Із року в рік Україна зміцнює свої позиції постачальника ягідної продукції та продуктів переробки ягід на європейські ринки. Вітчизняні підприємства вже займають провідні позиції в ЄС у сфері постачання лохини, розширюється світова географія продажу інших ягід і фруктів. Ще один перспективний напрям — виробництво та експорт малини і продуктів її переробки, зокрема малинового соку.

Чому на це варто звернути увагу?

Україна має шанс увійти до трійки провідних європейських держав з експорту ягід та продуктів їх переробки. Для цього важливо розвивати інвестиційну, логістичну та технологічну інфраструктуру. Але вже зараз країна відома як постачальник ягід і склалися умови для розвитку нових напрямів.

 Кому це буде цікаво?

Загалом напрям може зацікавити фермерів з будь-яким банком землі. Розглянемо приклад організації бізнесу у сфері вирощування малини на площі 30 га та подальше вироблення соку з цих ягід. 

Вимоги для ділянки такі: необхідно підібрати рівну місцевість із багатим на органічні речовини ґрунтом, адже ця рослина потребує регулярного рясного зволоження. Оптимальною вважається кислотність pH 5,8–6,2. Найперспективнішими будуть суглинисті та супіщані ґрунти. Отже, для організації бізнесу можна знайти ділянку у будь-якому регіоні України.

Які капіталовкладення знадобляться?

Загальна вартість проекту закладання малинового саду на 30 га становитиме близько $540 000–580 000. У цій сумі враховано придбання спеціального комбайна для збору ягід.

На що саме треба витратити гроші?

Найбільша частина капіталовкладень (52%) припаде на закупівлю техніки та обладнання. Знадобиться сільськогосподарська техніка — трактор, розповсюджувач органічних добрив, причіпний культиватор, обприскувач, комбайн тощо. Крім того, обладнання для фасування, зберігання та шокового заморожування ягід, а також для вироблення соку — лінія віджиму та обробітку соку.

Для виробництва соків у малих масшта­бах з номінальною продуктивність преса у 400 кг/год знадобиться таке обладнання: мийна машина елеваторного типу, прес гідравлічний, насос для перекачування соку, розливна станція та порційний електричний пастеризатор. Вартість подібного комплекту становитиме $25 000–27 000.

Який об’єм продукції можна гарантувати покупцям за таких інвестицій?

З 1 га малини в середньому можна зібрати 6–8 т ягід. Вихід соку з кожного кілограму становить 55–57%. Таким чином з 1 га малини отримаємо 3300–4500 л соку. За умови відведення ділянки у 30 га виробництво свіжовичавленого соку сягатиме 35 000 л.

Ціни на натуральний сік прямого віджиму стартують від $3–3,5 за літр, при собівартості близько $2 за літр (у разі власного вирощування малини). Рентабельність продажу такого ком­плексу становитиме 25–27% (передбачається реалізація свіжої та замороженої малини та малинового соку). Це говорить про те, що кожен долар доходу принесе підприємству близько 25–27 центів чистого прибутку.

Сьогодні такий вид бізнесу досить перспективний. При цьому український ягідний ринок ще продовжує своє формування, а ось ринок із заморожування і подальшої переробки ягід — новий сегмент, який дуже активно розвивається. Вирощування малини та аналогічних ягід і вироблення з них соку має великий потенціал як для задоволення потреб вітчизняного ринку, так і для експорту.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.