Протягом останнього десятиріччя в Україні почали культивувати гісоп лікарський – багаторічний напівкущик.

Гісоп лікарський — багаторічна трав’яниста дрібно-опушена рослина родини губоцвітих (Lamiaceae). Походить з Південної Європи. В Україні вирощують у садах і на городах як ефіроолійну рослину.

Багатьом людям відомо тільки одне господарське призначення цієї культури – декоративне.

Водночас гісоп лікарський є культурою багатопланового використання: його вирощують як пряно-смакову культуру, що застосовується у консервній промисловості, він також є хорошим медоносом, а мед належить до розряду найкращих сортів.

Як і більшість пряно-ароматичних рослин, гісоп має лікувальні властивості, а в останні роки з’явився серйозний інтерес до застосування його ефірної олії в медицині.

Попит у гісопі та продуктах його переробки з боку медичної, фармацевтичної й харчової промисловості за рахунок вітчизняної сировини наразі задоволений не повністю.

Це пояснюється тим, що посівні площі й обсяги виробництва цієї культури досить невеликі, тому що основна зона культивування була в Криму.

Гісоп – маловибаглива до умов росту рослина, але найкраще росте і розвивається на добре освітлених, родючих грунтах з нейтральною кислотністю. До ґрунтів гісоп лікарський невимогливий. Добре росте на ґрунтах легкого або середнього механічного складу. Непридатні заболочені з підвищеною кислотністю і близьким заляганням ґрунтових вод та засолені ґрунти. Гісоп лікарський невибагливий до тепла. Це світло — та вологолюбна рослина довгого дня. В умовах затінення його пагони витягуються, зменшується розмір квіток, знижується вміст ефірної олії в них. Рослина посухостійка, а на півдні України вільно зимує на відкритому ґрунті.

У країнах Сходу та деяких європейських країнах (Франція, Італія, Іспанія) траву гісопу використовують як пахучу приправу. Використовують в кулінарії як відмінну приправу до салатів, борщу, підливок, м’ясних та овочевих страв, а також для надання кращого аромату та смаку лікам і при консервуванні овочів, солінні огірків, помідорів, маслин. Особливо поліпшує трава гісопу страви з квасолі, бобів, гороху.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.