Данські свинарі визначають розмір секцій для тварин, виходячи з їхньої кількості, вікової та виробничої груп (якщо розміщують групами), або з кількості тварин, яких обслуговує один працівник – якщо свиней утримують в індивідуальних станках.

Досвід данських фахівців показує, що оптимальна кількість поросят на одну секцію становить 20 голів. У цьому випадку йдеться про такі переваги:

– зручність під час проведення профілактичних заходів із кожною окремою групою;

– своєчасне виявлення поросят, яким потрібно надати допомогу;

– швидкість під час переведення тварин на відгодівлю/забій;

– оптимізація робочого процесу.

Допустимим значенням можна вважати 30 поросят на одну секцію. Хоча в такому разі можна заощадити тільки на початковому етапі реалізації свинарського проекту – на інвентарі.

Об’єднуючи свиней у групи, слід ураховувати не так вік, як розміри тварин, бо їм притаманна стадна ієрархія. В групі тварини вимірюють один одного, виділяючи найсильнішого. Іноді це встановлюється за допомогою бійки: той, хто програв, тікає, а переможцю дістається найліпше місце, пріоритетний доступ до їжі, води тощо.

Свині під час бійок атакують одна одну лоб у лоб і кусають вуха та плечі. Це пояснюється тим, що запах, за яким тварини пізнають одна одну, виходить саме від шиї та голови.

Так само важливим є розмір секції: переможений повинен мати достатньо місця, щоб утекти, інакше бійка триватиме до смерті одного з учасників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.