За згодовування курям сухого кукурудзяного глютену в значних кількостях він може надавати жовтого забарвлення жовткам яєць, шкірі й жиру птиці, що значно приваблює споживачів. Така продукція користується підвищеним попитом і приносить виробникам суттєві прибутки, адже жовтий колір птиці створює у покупців асоціації з “домашнім вирощуванням”.

Це пояснюється тим, що кукурядзяний глютен має високий вміст каротиноїдів – до 400 мг/кг, зокрема, таких як ксантофіл, лютеїн і зеаксантин.

Сухий кукурудзяний глютен містить близько 60% протеїну й до 400 ккал обмінної енергії у 100 г корму. Крім того, він містить значну кількість важливих для птиці лінолевої жирної кислоти, вітамінів Е, В1, В2, В3, В4, В5, В6 і каротиноїдів.

За вмістом протеїну кукурудзяний глютен переважає соєвий шрот і навіть деякі різновиди рибного борошна. Амінокислотний склад глютену відбиває амінокислотний склад протеїну зерна кукурудзи.

Він характеризується високим вмістом незамінної й дефіцитної в більшості рослинних кормів амінокислоти – метіоніну, але досить низьким вмістом лізину й триптофану. Це дає підстави стверджувати, що кукурудзяний глютен здатний частково або повністю замінити в комбікормах такі білкові корми, як кормові дріжджі, шроти, макухи, рибне та м’ясо-кісткове борошно. Правда, це можливо за умови додавання до раціонів синтетичних препаратів, таких як амінокислоти лізину й триптофану або компонентів, багатих цими амінокислотами – рибного борошна, соєвого шроту тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.