
Гусівництво є досить перспективною підгалуззю птахівництва. У цьому переконаний керівник фермерського господарства «Сила життя» (Рівненська область) Денис Шеремет, яке займається вирощуванням гусей.
«Розведення гусей наразі не конкурує ні з якою іншою галуззю – ані зі свинарством, ані з вирощуванням курей, – пояснює керівник господарства. – Окрім того, якщо всі види птахівничої та тваринницької галузі потребують кормів більш-менш високої якості, то гуси на 80% добре відгодовуються на звичайних природніх пасовищах. Підгодівля проводиться один раз на добу відходами з кормового виробництва, що досить зручно і вигідно, особливо якщо одночасно займатись рослинництвом чи виробництвом комбікормів».
Гуси цілком продуктивно можуть використовувати землі, непридатні для оранки й випасання худоби. Також, оптимальною умовою для розведення гусей є наявність невеликого ставу чи річки, аби в весняно-літній період гуси комфортно проводили своє дозвілля.
На таких пасовищах гуси можуть перетворювати траву на м’ясо, пух, неймовірно цінний гусячий жир. До того ж послід є хорошим добривом, наприклад, для тих самих культурних пасовищ, на яких випасаються гуси.
Керівник господарства «Сила життя» зазначає, що займається вирощуванням гусей своїми силами, практично без державної підтримки.
«Одне тільки було б непогано – створити спілку гусівництва, щоб відродити цей напрям й об’єднати виробників, – говорить він. – От у створенні цієї спілки могла б допомогти і держава».
Господарство «Сила життя» вирощує гусей без жодного застосування антибіотиків. Продукція практично органічного походження, що зумовлює на неї підвищений попит зі сторони як оптових, так і роздрібних покупців.
Наразі на утриманні господарства 2 тисячі гусей великої білої та великої сірої порід. Потужність виробництва – 50-70 тисяч інкубаційного гусячого яйця на рік.