Своїм досвідом ведення органічного господарства поділився директор ТОВ «Старий Порицьк» (Іваничівський р-н Волинської обл.) Валентин Обштир. На їхньому господарстві інвестиції в вирощування 1 га пшениці складають 9–10 тис. грн., тоді як у великих агрокомпаніях, приблизно — 18 тис. грн.

Секрет, як вважає директор господарства, полягає в органічному землеробстві, тобто у відсутності витрат на мінеральні добрива та ЗЗР. Звичайно, урожайність у його господарстві теж нижча, ніж у «латифундистів» — 3–4 т/га.

Але й за такої врожайності господарство має з кожного гектара землі близько 10 тис. грн. прибутку. Щоправда, такої прибутковості, як зізнався Валентин Обштир, вдалося досягти винятково завдяки тваринництву: одних лише дійних корів у господарстві 300.

Для потреб поголів’я під кормові культури відведено половину земельного банку господарства, загальна площа якого становить близько 1000 га. У свою чергу, поголів’я продукує щороку майже 10 тис. тонн органічних добрив. Проте, цього замало для таких площ.

На літрі молока господарство заробляє майже 4 грн, хоч і продає без органічної «премії», за ціною звичайного молока екстра-класу. Якщо ж продавати продукти переробки (у господарстві є цех з виробництва органічних твердих і м’яких сирів), то прибуток від 1 л молока збільшується до 8 грн. Однак наразі здійснюється власна переробка лише 20–25% обсягів надоєного молока.

Натомість продукцію органічного рослинництва, яка вирощується на 400 га, — пшеницю, гречку, насіння льону — господарство відправляє на експорт. Всю цю продукцію купують пекарі. Зокрема, швейцарці купують насіння льону, а німці — гречку, які використовуються для випікання хліба.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.