Наскільки реально заробити (саме заробити, а не отримати від реалізації продукції) 2000 євро на гектарі? Дехто пропонує набагато більше — мільйон. Однак, по-перше, мільйон — це всього 30 тис. євро. А, по-друге, ті, хто пропонує мільйон з гектара, обов’язково веде мову про інтенсивні культури (овочеві, ягідні, плодові) або про якусь ексклюзивну продукцію. А чи реально заробити 2000 євро/га на польових культурах? «Реально», — стверджує директор фірми «Вімал» Сергій Самоненко.

Фірма «Вімал» нещодавно запустила в Чернігові найбільший у Східній Європі крохмальний завод. Обладнання, встановлене на ньому, може переробляти 1440 тонн картоплі на добу. Перша черга, здатна переробити 700 тонн на добу, вже працює. Крохмаль, який тут випускається, відповідає всім міжнародним стандартам якості і вже експортується до Туреччини, Китаю і навіть Голландії — світового центру крохмального виробництва. «Причому це, вочевидь, не на перепродаж. Бо голландські трейдери, які торгують по всьому світу, не забирають у нас крохмаль, а привозять свої фірмові мішки, пакують у них наш крохмаль у нас на заводі і відправляють прямо в Китай», — розповідає Сергій Самоненко.

Створивши таке потужне виробництво, «Вімал» зараз активно формує коло постачальників. При цьому заводу потрібна не будь-яка картопля, а з високим вмістом крохмалю. Наприклад, за крохмалистості 20% завод готовий платити 15 коп. за кілограмо-процент, тобто, в даному випадку — 3 грн/кг. Фірма платить  за картоплю на 30% більше, ніж платять у Євросоюзі. Високу крохмалистість можуть забезпечити тільки спеціальні крохмальні сорти. 

Вирощування спеціальних крохмальних сортів,  тільки впроваджується в Україні. Зараз на подібні сорти припадає лише 10% тієї сировини, що привозять на «Вімал». Решта ж — некондиційна продукція чіпсових сортів (крохмалистість 14–16%) або столових (крохмалистість 10–12%). Звичайно, за такої крохмалистості ціна приймання не дозволяє розраховувати на якісь заробітки: аби виручити за некондиційну картоплю хоч щось, коли нема власного поголів’я свиней, щоб їм цю картоплю згодувати.

Але зараз почали цікавитись крохмальними сортами вже чимало картоплярських господарств. Їх до цього підштовхнула кон’юнктура ринку: перевиробництво столової картоплі зумовило такі ціни на останню, що господарства розглядали варіант згортання картоплярства, продажу спеціалізованої техніки і зосередження на кукурудзі та соняшнику. Тож у цій ситуації вирощування крохмальних сортів могло б стати порятунком для картоплярських господарств на той період, поки живе покоління, яке ще вміє виростити картоплю самостійно.

Сергій Самоненко наводить загальні економічні розрахунки. Наприклад, якщо зібрати 50 т/га картоплі крохмальних сортів, то їх можна продати за 150 тис. грн. Відходів тут, на відміну від вирощування столової картоплі, не буває: на переробку згодиться будь-яка.

Такий рівень урожайності цілком досяжний. Наприклад, серед партнерів заводу «Вімал» є фермерське господарство з Чернігівщини, яке в 2018 р. вийшло на рівень 63 т/га. Натомість витрати на вирощування картоплі, зараз в Україні не перевищують 90 тис. грн./га. І це за високих технологій, яких вимагає вирощування товарної картоплі.

Проте крохмальну картоплю не потрібно зберігати, калібрувати, упаковувати. Непотрібно і дбати про товарний вигляд у процесі вирощування, а це хоч трохи зменшує витрати на фунгіциди та інсектициди. Наприклад, боротьба зі шкідниками обмежилася протруюванням бульб проти колорадського жука, і цього вистачило. Розрахунки фірми «Вімал» показують, що, вирощуючи крохмальні сорти замість столових, на гектарі можна заощадити:

 – на сортуванні — 4000 грн (90 грн/т);

 – на двох фунгіцидних обробках — 2860 грн;

 – на овочевій сітці — 2700 грн;

 – за рахунок зменшення обсягів внесення добрив — майже 1500 грн;

 – замінивши оригінальні препарати на генерики хорошої якості — 1700 грн.

Загалом економія становить майже 13 тис. грн./га, що знижує затрати на гектар до 75 тис. грн. Таким чином, на гектарі можна заробити 60 тис. грн або 2000 євро.

Звичайно, є господарства, де збирають і 15 т/га, де використовують посадковий матеріал невідомої репродукції, вирощений власноруч, а не в насінницьких господарствах під контролем селекційних фірм, де економлять, пропускаючи пестицидні обробки або використовуючи генерики, де техніка застаріла і не нарізає гребені, а копачка половину врожаю залишає в землі. Але й у такому випадку, за словами С. Самоненка, картопляр може заробити. Так, одне відоме йому господарство заощадило на технології і обійшлося затратами всього 55 тис. грн./га, через що досягло врожайності лише в 30 т/га. Разом з тим крохмалистість склала 19,5%, що дозволило господарству заробити на гектарі 30 тис. грн.

Крохмальною картоплею в агрофірмі було зайнято 100 га. Урожайність картоплі становила на початку копання 35 т/га, під кінець — 40 т/га. Проте, це не максимум того, що могла дати культура: картоплю копали з серпня до середини вересня, тоді як максимальну врожайність сорти дають за викопування наприкінці вересня – в 1-й декаді жовтня.

Таким чином, агрофірма «Вімал-Агро» показала приклад успішного вирощування картоплі крохмальних сортів. 

Підбиваючи підсумки першого сезону вирощування крохмальних сортів картоплі в великих обсягах, С. Самоненко відкрив два головних секрети. Перший він сформулював так: «70% запоруки врожаю — правильне насіння». Під правильним насінням він мав на увазі посадковий матеріал високих репродукцій, який відповідає вимогам стандартів щодо вірусності і т. і. 

Друга особливість крохмальних сортів — те, що вони формують основну масу врожайності в останні 3 чи навіть 2 тижні вегетації, тобто в вересні. 

Третім секретом вирощування крохмальних сортів він назвав удобрення картоплі сульфатом калію замість традиційного хлориду. Застосування замість хлориду калію сульфату збільшує крохмалистість. 

А взагалі, агротехніка крохмальних сортів картоплі значною мірою нагадує агротехніку столової картоплі. Це дає змогу виробникам столової картоплі легко перейти на крохмальні сорти і за умови впровадження високих агротехнологій заробляти 2000 євро/га — стільки, скільки не дає жодна інша польова культура.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.