Гриби, які поселяються на коріннях дерев, допомагають їм засвоювати поживні речовини, забезпечують вологою, а ще виділяють незначну кількість антибіотиків і поліпшують ґрунт. Це дає змогу збільшити врожайність на 30-40%, розповідають мікологи Марія Руда і Уляна Тарас, які застосували метод мікуризації білим трюфелем у Львівській області.

«Після мікуризації можна розраховувати і на грибний урожай. Якщо дотримуватися технології і не обробляти хімічними речовинами, то за 5−10 років трюфель ростиме на вашій території», — радить одна із біологів.

В Україні мікуриза лише набирає популярності. При цьому вітчизняні фермери все частіше придивляються до трюфелів з огляду на їх потенційно високу рентабельність.

Садівник Михайло Костюк недавно висадив білі трюфелі у Львівській області, інформує wz.lviv.ua. Говорить, що мікуризував ними майже все, навіть картоплю.

Окрім неї фермер вирощує перець, виноград, та впродовж 25 років – горіхи. За його словами, після мікуризації останні чудово розвиваються. За рік приріст саджанців складає 60 см. Ростуть навіть горіхи, які не мали б рости, говорить Костюк.

Гриби він також розглядає як додатковий спосіб заробітку. Білий трюфель – найдорожчий у світі. На щорічних аукціонах в Італії його купують кілограмами. Один грам гриба коштує $300.

До речі, в Італії білий трюфель росте в дикій природі і інколи сягає у вазі 300 кг. Відшукують рідкісний гриб за допомогою свиней і собак.

Раніше ми писали, що трюфелі в Україні вирощуються у Вінницькій області. Щоправда, там закладена плантація іншого виду цього гриба – чорного.

Аби згуртувати виробників, в Україні також планують створення трюфельної асоціації. В цьому згодились допомогти італійці та іспанці, які бачать тут перспективу у виробництві грибів і в майбутньому хотіли би їх купувати.

Поки що ринок трюфеля в Україні не сформований. Попит забезпечують окремі ресторани, зазвичай він задовольняється за рахунок імпорту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.