Європейська комісія цього тижня внесла жимолость до офіційного переліку харчових продуктів. Про це з посиланням на відповідне розпорядження передає «Шувар».

Особливо довго цього чекали польські садівники, які останнім часом часто говорили про викорчовування плантацій як таких, що не приносять заробітку. Фермери мали проблеми зі збутом і поступово почали зменшувати свої насадження.

«Сезону-2018 практично не було. Звісно, ми мали врожай, але через відсутність офіційної реєстрації в ЄС продавати свіжу ягоду вкрай важко. В кінці кінців, деякі фермери навіть залишали вирощене напризволяще», — розповідає Анна Литвин, один із польських виробників.

Дехто почав заморожувати ягоду, сподіваючись хоч якось вирішити проблему зі збутом. Проте скільки такої ягоди є на ринку, визначити важко.

Тепер виробники сподіваються, що проблем з реалізацією жимолості стане менше. А її вартість буде на прийнятному рівні як для виробників, так і переробників.

Наприклад, зараз жимолость стала цікава в таких країнах як Японія та Канада, вони закуповують ягоди високої якості для переробки, додає Литвин.

Зазначимо, що за оцінками учасників ринку, в Україні жимолостю засаджено 120 га. Приблизно половина комерційного виробництва зосереджена в руках трьох господарств.

Для багатьох фермерів ринок жимолості все ще лишається примарним. У них бракує і досвіду вирощування, і досвіду успішного збуту. Ще одну складність викликає підбір сортів. Багато з доступних недостатньо адаптовані до українських кліматичних умов.

Дехто вважає, що у жимолості взагалі немає перспектив на ринку. А ті, хто говорить інакше, як правило, просто зацікавлені продати саджанці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.