В Україні помолодшали свині, які ідуть на забій. Такий висновок з огляду на офіційну статистику та власні дослідження робить Meat-Inform.

За останні п’ять років вік тварин забійних кондицій скоротився на 17%. Це є позитивним, враховуючи, що середня вага свиней не зменшилась, зазначають експерти.

У 2017 році вік забою складав в середньому 275 днів, але найбільш оптимальні виробники досягають рівня 150 днів і навіть менше при нормальній вазі понад 100 кг.

Інша ситуація з великою рогатою худобою. Там за останній період середній забійний вік тварин тримається на одному рівні — дещо більше 1,6 років. Одначе вага забійної голови зросла на 3% – до 378 кг у середньому по Україні.

До слова, поголів’я ВРХ і свиней зараз знаходиться на найнижчому рівні за історію незалежної України. На початок грудня поголів’я ВРХ оцінювалося в 3,65 млн голів. Очікується, що у січні цей показник спуститься до 3,39 млн (-4% порівняно з січнем 2018-го).

Скорочення поголів’я свиней теж очікується на рівні 4%. Одначе цей спад зумовлений переважно господарствами населення. Кількість свиней у промисловому сегменті демонструє зростання на 1,5%. Станом на грудень загальне поголів’я свиней складало 5,85 млн.

Нагадаємо, на початку зими закупівельні ціни на живець свиней почали відновлюватися після затяжного «піке». Уже в перший тиждень грудня середня ціна на тварин забійних кондицій була на рівні 43 грн/кг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.