Україна запропонувала Індонезії вирішити проблему необхідності «прожарювання» пшениці на своїх же борошномельних підприємствах. Як повідомляє Українська зернова асоціація, останні готові приймати зерно для проведення такої термічної обробки.

Поки що асоціація чекає відповіді від країни-імпортера.

Нагадаємо, Індонезія вимагає від українських трейдерів з 1 січня 2019 року «прожарювати» пшеницю протягом 10-20 хв при температурі 70-80 градусів перед відправкою до їх країни.

Проте у світі відсутній технічний і технологічний досвід такої термічної обробки в портах, і в Україні, зокрема. Окрім того, зернотрейдери завбачують у цьому прихований інтерес, адже більше ні до однієї країни така вимога не була висунута.

«Зернові термінали в українських портах не мають технічної та технологічної можливості проводити термічну обробку зерна. Навіть якби така технологія була винайдена, жоден експортер чи країна не змогли би гарантувати 100% знезараження зерна. Адже, навіть 1% грибків, що можуть вижити після «прожарки», під час транспортування (3-4 тижні) до Індонезії в умовах теплого вологого клімату відновляться до 100%», — пояснює Сергій Іващенко, в.о. виконавчого директора УЗА.

Відтак, набагато ефективніше проводити «прожарювання» безпосередньо на переробних підприємствах.

Перш ніж запропонувати це Індонезії, в Україні з участю фітосанітарної асоціації провели тестову термічну обробку. Як виявилось, після «прожарювання» кількість грибків Tilletia не змінюється. При цьому висока температура негативно впливає на фізичні та хімічні показники якості зерна, знижує вміст сирого протеїну, клейковини та глютену.

Натомість міжнародні організації рекомендують вирішувати це питання просіюванням пшениці на борошномельних заводах. Так грибки Tіlletia будуть відокремлені і виявлені у побічних продуктах, а вже їх піддадуть термічній обробці задля знезараження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.