На ціни соняшнику та соняшникової олії тисне рекордний урожай. Але ще є потужні зовнішні фактори, які обмежують їх зростання. Про це на прес-сніданку в Українській зерновій асоціації розповіла Олена Нероба, радниця президента УЗА.
«По-перше, запаси та виробництво пальмової олії у світі надзвичайно високі. По-друге, Індонезія, один з провідних виробників, зняла експортні бар’єри, що суттєво знизило ціни на пальмову олію», — пояснює аналітик.
Інший фактор – збільшення запасів сої у світовому масштабі через перевиробництво в США та Латинській Америці. І паралельно з цим — зменшення імпорту сої Китаєм.
«Наразі по соняшниковій олії якихось позитивних сигналів немає», — говорить Нероба.
Окрім всього іншого є ще один важливий фактор, який впливає на ціну, що формується в Україні. Це ціни на нафту. І тут все дуже політизовано.
Нероба розповідає, що останні ринкові тренди свідчать про постійне зниження ціни на нафту. Це впливає на ринок олійних і кукурудзи, яка є сировиною для виробництва біоетанолу. Зараз аби зняти перенапруження на внутрішньому ринку США дозволили цілорічне виробництво біопалива.
Це допоможе переробити надлишок кукурудзи, підтримає локальних фермерів і знизить навантаження на бюджет США, який мав би компенсувати виробникам різницю, що вони недоотримали через зниження ціни.
Така стратегія могла би бути гарним прикладом і для України з точки зору збільшення переробки кукурудзи, вважає радник президента УЗА.
https://www.facebook.com/1409959415742047/videos/215996395974862/