Ціни на вітчизняному ринку житнього борошна зараз формує Білорусь. Зарубіжний продукт дуже активно розширює зону своєї присутності в Україні і тому має колосальний вплив на наш ринок, вважає Тимур Солонський, директор компанії «Трест-С».

Він пояснює, що в Білорусі, як і раніше спостерігається дефіцит жита та продуктів його переробки. Тому їм вигідніше експортувати борошно, ніж продавати його на місцевому ринку або збувати жито на корми.

«Природно, що активне надходження білоруського житнього борошна стримує підвищення його вартості в Україні, а значить, не дозволяє переробникам озвучувати більш високі закупівельні ціни на сировину і тим самим стимулювати аграріїв вирощувати жито», — розповідає Солонський в інтерв’ю «АПК-Інформ».

У 80% випадків хлібзаводи і пекарні воліють закуповувати борошно з Білорусі, а українське беруть за залишковим принципом. Швидше для підстраховки у разі виникнення форс-мажору чи затримок при перетині кордону вантажем з Білорусі.

При цьому виробник вважає, що саме по собі білоруське житнє борошно не є брендовим видом продукції. Тут питання виключно в ціні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з середини літа виробництво житнього хліба на великих хлібозаводах України скоротилося більш ніж наполовину — з 2,9 тис. т до 1,4 тис. т, якщо порівнювати з тим же періодом 2017 р.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.