Українські фермери знову підвищують ціни на цибулю. Тільки за останній тиждень вони додали в середньому 12%, пише east-fruit.

Здебільшого зростання спостерігається в сегменті овочів високої якості. Зараз ціни на цибулю в українських господарствах варіюються в межах 12-14 грн/кг. При цьому фермери заявляють про помітне збільшення попиту на якісну продукцію.

Для порівняння, в кінці минулого робочого тижня ціни на такий товар не перевищували 12 грн/кг.

Приводом для підвищення цін на якісну цибулю стала обмежена пропозиція. В основному фермери намагаються збути урожай низької якості, який не буде довго зберігатися. Якісний закладають в холодильники, він надійде на ринок вже після новорічних свят.

Аналітики відзначають, що зараз ціна на цибулю на українському ринку в 4,3 рази вища, ніж в аналогічний період попереднього сезону. При цьому більшість великих господарств мають намір і далі підвищувати вартість своєї продукції.

Поряд зі зростанням цінників спостерігається і збільшення обсягів зовнішньої торгівлі. Як повідомляє Українська плодоовочева асоціація, з початку сезону (липень-листопад) експорт вітчизняної цибулі склав 13 тис. т. Це в 5,6 рази більше, ніж за аналогічний період попереднього сезону.

Імпорт за той же період виріс в 4,6 рази, до 8,2 тис. т.

На даний момент Україна досить ефективно користується унікальними ринковими можливостями, які складаються на ринку цибулі, вважають в асоціації. Не дивлячись на високі внутрішні ціни, продукцію вдається експортувати до Євросоюзу, тому що ціни на цибулю в ЄС набагато вищі.

При цьому українські трейдери активно закуповують цибулю в країнах Центральної Азії і в Азербайджані, де вона коштує дешевше, ніж в Україні.

З іншого боку, є ризик, що в лютому – березні на ринок почне надходити дешева цибуля з Єгипту і країн Південної Півкулі, а в Україні її запаси як і раніше будуть дуже високими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.